Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Studentské koleje jdou na dračku. Výstavba láká developery

  1:00
Ceny bytů v Česku narazily na strop, takže někteří realitní investoři pokukují po jiných příležitostech, jak by své peníze zhodnotili. Podle analytiků z branže je obzvlášť atraktivním segmentem bydlení pro studenty.
DOMEQ - společné prostory 2

DOMEQ - společné prostory 2 | foto: DOMEQ

Požadavky studentů na kvalitu ubytování se totiž posouvají čím dál výš. „Obyčejné“ univerzitní koleje mnohým nestačí, a proto se stále víc uplatňují takzvané jednotky Purpose Built Student Accomodation (PBSA), bydlení zaměřené na studenty.

Nedávná výzkumná zpráva poradenské společnosti Colliers International a mezinárodní právnické společnosti CMS přitom odhalila výrazný nedostatek ubytoven tohoto typu nejenom v Česku, ale v celé střední a východní Evropě.

Praha se umístila na třetí příčce měst s největším nedostatkem soukromého ubytování pro studenty. Hůře je na tom už jen Varšava a Budapešť. A to je přitom v Praze nejvíce bydlení typu PBSA v regionu, celkem devět.

„Vysoká poptávka po pražských jednotkách typu PBSA a jejich obsazenost způsobily, že v roce 2017 značně vzrostla cena tohoto ubytování, v některých případech až o 35 procent,“ uvádí v loňské zprávě poradenská společnost Savills.

Tento typ bydlení je pro investory výhodný z několika důvodů. Mimo jiné je nezávislý na tom, jestli se ekonomice zrovna daří. „Činnost a výdaje studentů nejsou přímo propojeny s ekonomickým cyklem. Vzhledem k očekávanému poklesu HDP v eurozóně i mimo ni by měli investoři tyto souvislosti vzít v úvahu již nyní,“ tvrdí Mark Robinson, specialista výzkumu Colliers International.

Zájem o studentské bydlení roste.

Zájem o kvalitní studentské ubytování táhli v minulých letech především cizinci, zvyklí na vyšší standard bydlení. Narůstající počet zahraničních studentů na českých vysokých školách zůstává jedním z hlavních důvodů popularity soukromých kolejí. Kvalitněji bydlet však chtějí i čeští vysokoškoláci.

„Společnost je celkově bohatší a očekává vyšší standard, což se odráží i na požadavcích studentů na bydlení,“ uvádí Alexander Rafajlovič, partner v investičním týmu společnosti Cushman & Wakefield. „Lze navíc předpokládat, že k výstavbě studentského ubytování budou města vstřícnější než například k developmentu kanceláří či průmyslových hal,“ dodává.

I proto jsou investice do studentského bydlení stále přitažlivější. „Na západě tento segment již představuje poptávaný investiční produkt,“ potvrzuje Blanka Vačkova, vedoucí oddělení výzkumu poradenské společnosti JLL. „V podstatě to představuje typické nájemné bydlení. Studenti je platí měsíčně, z čehož plyne příjem pro investory. Očekáváme podobný trend také v České republice,“ dodává.

Soukromé koleje fungují i v Brně nebo Ostravě a zájem studentů je vysoký. „Již třetím rokem máme stoprocentní obsazenost,“ říká manažerka projektu soukromé ostravské koleje Kampus Palace Marie Hanousková. Zařízení funguje od roku 2016 a v blízké budoucnosti plánuje rozšíření ubytovací kapacity.

Do rozšiřování kapacit se pouštějí také koleje největších univerzit. „V blízké budoucnosti zvažujeme pořízení nového objektu v blízkosti univerzitního kampusu,“ potvrzuje ředitelka pro komunikaci Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Ubytovací kapacity plánuje rozšířit také Karlova univerzita nebo Univerzita Palackého v Olomouci.

Kapacita stačí pětině

Po Olomouci, která rovněž patří mezi významná univerzitní města, už pokukují zájemci o studentské bydlení z řad soukromých investorů. „Několik soukromých investorů tohoto typu nás dokonce při svém pokusu o průnik na trh oslovilo,“ říká Josef Suchánek, ředitel správy kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci. „S jedním z nich jsme v kontaktu ohledně možné spolupráce,“ dodává.

Tlak na ubytovací kapacitu nejspíše umocní skutečnost, že za několik let začnou na vysoké školy opět nastupovat silné populační ročníky. V letech 1996 až 2002 se každoroční počet narozených pohyboval kolem 90 tisíc, od roku 2002 však toto číslo většinou rostlo, jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Například v roce 2008 se narodilo zhruba 120 tisíc dětí.

Ve dvou největších českých městech nyní celková ubytovací kapacita pro studenty odpovídá zhruba pětině počtu studentů, uvádějí data společnosti Cushman & Wakefield. V této statistice jsou zahrnuta jak místa v soukromých zařízeních, tak lůžka na univerzitních kolejích.

Univerzity se však místo rozšiřování kapacit spíše snaží držet krok s rostoucími požadavky na kvalitu a své stávající pokoje ve velkém renovují. Ministerstvo školství opravy navíc podporuje dotacemi. Letos vypsalo dvě dotační výzvy na modernizaci vysokoškolských kolejí a menz v celkové výši 1,5 miliardy korun.

Pražská Vysoká škola ekonomická své koleje opravila v roce 2018:

25. září 2018

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...