Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zemřel architekt Pei, autor pyramidy v Louvru. Bylo mu 102 let

Lidé

  7:53aktualizováno  9:25
NEW YORK - Ve věku 102 let zemřel americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei, autor skleněné pyramidy v Louvru. Podle listu The New York Times o tom ve čtvrtek informoval jeho syn. Nositel prestižní Pritzkerovy ceny navrhl i další známé budovy včetně Čínské banky v Hongkongu či východního křídla Národní galerie ve Washingtonu.

Architekt I. M. Pei stojí za tak známými stavbami, jakou je například skleněná pyramida v Louveru. Na fotografii z roku 1989. foto: ČTK

Rodák z Kantonu vyrostl v Šanghaji a v 18 letech se přesunul do USA, kde vystudoval architekturu na Harvardově univerzitě. Svůj první ateliér si založil v New Yorku v roce 1955 a ihned od počátku se mu povedlo získávat velké zakázky. 

No a pak, pak už Louvre. Často a rád sejdu pod skleněnou pyramidu a hodiny tu...

Vyznavač strohých geometrických linií a kombinace betonu, oceli a skla navrhoval mrakodrapy i budovy univerzit či muzeí. Jeho podpis nese napřílad hotel Four Seasons v New Yorku, bostonská knihovna J.F.Kennedyho nebo Rokerolová síň slávy v Clevelandu. Mimo Spojené státy postavil třeba lucemburské muzeum Mudam či katarské Muzeum islámského umění v Dauhá.

Louvre

Stavby architekta I. M. Peia

- Pro jeho stavby rozeseté po celém světě jsou typické strohé linie, využití kamene, betonu, skla a oceli a především hra se světlem a stínem.

- K nejznámějším patří jeho muzea - východní křídlo Národní galerie ve Washingtonu, muzeum Mihó nedaleko Kjóta, muzeum v Bostonu, nové křídlo Německého historického muzea v Berlíně, lucemburské muzeum Mudam či katarské Muzeum islámského umění v Dauhá.

- Patrně nejznámější zakázku získal Pei v roce 1983, a to rozšíření a modernizaci muzea v Louvru. Peiův návrh na velkou vstupní pyramidu ze skla a oceli v sousedství starých budov byl šokující.

- Dalším známým a kontroverzním Peiovým projektem byla stavba 368 metrů vysokého mrakodrapu Čínské banky (Bank of China) v Hongkongu v letech 1982 až 1989.

Nové křídlo Německého historického muzea v Berlíně.
Interiér čínského muzea umění Suzhou.

Autor: