Hlavní obsah

Ve většině českých domácností uklízejí ženy, muži s tím nesouhlasí

Novinky, das

Přestože 83 % žen tvrdí, že většina úklidu v domácnosti stojí na jejich bedrech, muži s tím nesouhlasí. Jak ukázal nejnovější průzkum společnosti Philips a agentury Bubble, 3 z 5 mužů si myslí, že jsou z pohledu úklidu doma aktivnější. Ne náhodou je ve většině českých domácností úklid častým důvodem neshod a hádek.

Foto: Profimedia.cz

Ženy uklízejí častěji.

Článek

Podle průzkumu ženy sice doma uklízejí více, ale to ještě neznamená, že mají doma větší pořádek. Podle odbornice na úklid Alice Žertové muži mívají doma ve skutečnosti větší pořádek než ženy, a to především z toho důvodu, že nemají rádi velký úklid, a tak se snaží velkému nepořádku předcházet.

„Muži jsou často puntičkáři, kteří jsou velice pečliví, dbají na každý detail. Ženy zase umějí poklidit domácnost tak, aby vypadala esteticky, ale detaily se nezabývají. A mezi tím je samozřejmě široká škála variant,“ popisuje odbornice.

Muži mají také více síly, takže jim nedělají problém namáhavější práce, zároveň je více baví technologie.

„Zatímco ženy používají na pračce jeden nebo dva vyzkoušené programy, muži si s nastavením více vyhrají.“

Jaké jsou oblíbené domácí činnosti?

Muži nejraději vysávají, ženy zas pečují o květiny. Obě pohlaví se pak shodují, že vůbec nemusí žehlení a umývání nádobí.

Mužům ještě vadí utírání prachu a ženám vytírání podlahy. Češky si také myslí, že v žehlení, úklidu koupelny a praní jsou rozhodně lepší než jejich partner.

Foto: Profimedia.cz

Muži v domácnostech nejčastěji vysávají

Z výzkumu také vyplynulo, že si obě pohlaví ráda své domácí činnosti usnadňují nejrůznějšími chytrými pomocníky.

„Žijeme v rychlé době, a tak i úklid chceme mít hotový co nejrychleji a s minimální námahou,“ dodává Žertová.

Podle jiného výzkumu Akademie věd nazvaného Proměny české společnosti z let 2015 a 2016 se ukazuje souvislost mezi odpracovanou neplacenou prací a pohledem na genderové rozdělení rolí.

Ženy, které rozhodně nebo spíše souhlasí s tvrzením, že muž má vydělávat peníze a žena se má starat o domácnost, vykonávají v průměru 66 % objemu domácích prací, u ostatních je to méně.

Anketa

Kdo u vás v domácnosti více uklízí?
Žena
77,2 %
Muž
9,8 %
Oba stejným dílem
8,6 %
Uklízečka
4,4 %
Celkem hlasovalo 347 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám