Hlavní obsah

Za čím jezdí milionáři do Svatého Mořice

Novinky, Taťána Marenčíková (Svatý Mořic)

Svatý Mořic ve švýcarském údolí Engadin zná většina lidí jako proslulé lyžařské středisko, a hlavně dějiště dvou zimních olympiád. Kvalitní podmínky pro zimní sporty ale nejsou jediným lákadlem městečka, protože je neméně oblíbené i v letním období. Co sem dvakrát ročně láká turisty, a hlavně nechutně bohaté štamgasty?

Svatý Mořic ze vzduchuVideo: Novinky, Novinky

 
Článek

Hlavní devizou horského městečka je totiž atmosféra tvořená ideálním mixem všeho, co činí dovolenou v této destinaci tím, za co stojí vybrat volno a utratit větší než malé množství peněz.

Nejlepší hotely

Ti nejbohatší samozřejmě vyžadují ty nejlepší služby. A ve Svatém Mořici se jich turistům dostane měrou více než vrchovatou. Kulm Hotel, Carlton, Kempinski, Suvretta House nebo snad nejznámější alpský hotel Badrutt’s Palace, to jsou pětihvězdičková útočiště těch nejmovitějších turistů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Luxusní hotely jsou jedním z lákadel horského letoviska.

Foto: Novinky

Historické nákupní pohlednice stojí za poslání. A světe, div se, do Prahy dorazí během jediného pracovního dne.

I spořivější cestovatelé s krosnou na zádech zde ale najdou značné množství kvalitních a cenově dostupnějších hostelů. A o atmosféru hvězdných vyhlídek a odlesků stříbra ve svitu svíček se přesto nemusí zcela ochudit. Většina zmíněných hotelů disponuje načančanými lobby přístupnými pro turisty, kde si můžete dát čaj či třeba i něco ostřejšího. Nasajete genius loci a vaše peněženka vám za tento kompromis bude vděčná. Jedná se navíc o ideální moment k napsání jedné z krásných historických pohlednic, dostupných v místním knihkupectví. Vaše blízké jistě potěší více než dnes obligátní „esemeska”.

Kouzlo jezera

V zimě se na něm bruslí, hraje pólo či konají dostihy, v létě se v něm koupe, rybaří nebo projíždí na loďkách či paddleboardech. V mezidobí prostě krášlí okolí a vybízí k procházkám po jeho břehu.

Foto: Novinky

Jezero zamrzá od prosince do května.

Kombinace vysokých horských vrcholů, zelených lesů a čistých jezer prostě funguje a láká do Švýcarska miliony návštěvníků ročně.

Bobová dráha

S trochou nadsázky zde můžete chytit to nejadrenalinovější taxi vůbec. Lze se tu totiž svézt nejstarší bobovou dráhou na světě.

S profesionály, kteří to všechno „oddřou za vás”, si to prosvištíte rychlostí 130 km/h. Během 75 sekund trvající jízdy vás čeká přetížení 4,5G, což dozajista není pro slabé povahy. Jedná se ale nepochybně o životní a prý i naprosto bezpečný zážitek.

Ořechový dort a další chutné hříchy

Engadinský ořechový dort je ve Švýcarsku pojmem. Generace pekařů a cukrářů v oblasti si hýčkají rodinné recepty na vyhlášenou sladkost a soupeří o přízeň mlsounů. Pod vypečenou krustičkou kulatého dortíku různých velikostí se ukrývá lákavá náplň z karamelu a ořechů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Engadinský ořechový dort a jeho modernější čokoládová variata

Asi nejvyhlášenějším místem, kde jej v Mořici můžete ochutnat, je Confiserie Hauser ve stejnojmenném půvabném hotelu na jednom z hlavních náměstí. Dalšími gastronomickými tipy ve zdejší restauraci jsou sýrové fondue a samozřejmě tradiční bramborové rösti servírované buď se zdejší sušenou šunkou, nebo uzeným lososem. A v Mořici samozřejmě můžete sehnat i kvalitní kaviár.

Galerie a lázně

Nejen skvělými službami jako ubytováním a gastronomií či sporty živ je člověk. V Mořici najdete vzhledem k jeho rozloze a pouze pěti tisícům stálých obyvatel překvapivé množství muzeí a uměleckých galerií. Vévodí jim Segantiniho muzeum, věnované práci významného alpského malíře.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Segantiniho tvorba je místním uměleckým klenotem.

Jedná se o nejkomplexnější sbírku jeho děl na světě. Architektonicky zajímavá budova s výhledem na město i jezero prochází do prosince 2019 rekonstrukcí, ale Segantiniho díla můžete do té doby spatřit v důstojných prostorách Fora Paracelsus u místních lázní. A při té příležitosti ochutnat výjimečně dobrý minerální pramen sv. Mauricia, datující se do doby bronzové, který se nachází v téže budově.

Oblíbené jsou i Engadinské muzeum, dům filozofa Nietzscheho, dům malířky Mili Weberové a jednu ze dvou světových poboček tu má i Galerie Vita Schnabela, bývalého partnera herečky Demi Moorové.

Tajný klub

Představte si klub tak exkluzivní, že se do něj nedostanete jen díky penězům. Musíte být členem, nebo se s některým z nich seznámit a získat od něj pozvání. Přesně tak funguje The Dracula Club v Golfovém klubu svatého Mořice.

Klub je v sezoně otevřen od jedenácté hodiny večerní a samozřejmě v něm platí další pravidla. Mimo dobrých mravů a distingovaného vystupování třeba striktní zákaz fotografování nebo pořizování videí, vstup až od 21 let a elegantní dress code, který je přísnější pro muže. Jak už to tak bývá, existuje jedna výjimka v pravidlech, kdy do klubu mohou zavítat i „obyčejní smrtelníci“.

Každoročně se zde v létě koná hudební jazzový festival, kdy je klub s platnou vstupenkou přístupný široké veřejnosti. Letos máte možnost od 4. července do 4. srpna.

Nejlépe zásobený whisky bar

Drákulovi dělá ve Svatém Mořici společnost ďábel, co se barové scény týče. Devil’s place, tedy Ďáblovo místo je barem s nejvíce lahvemi whisky na světě. V baru nad jezerem v hotelu Waldhaus am See nedaleko nádraží najdete 2500 druhů nápoje destilovaného z obilnin a otevřen je 365 dnů v roce.

Foto: Taťána Marenčíková

Bar s nejvíce lahvemi whisky na světě nabízí příjemně intimní atmosféru.

Bar, zapsaný v Guinnessově knize rekordů, nabízí dram (panáka) již od zhruba 150 korun, horní cenová hranice pak samozřejmě stoupá k závratným výšinám.

Luxusní nákupy

Hlavní nákupní třída v Mořici, ač méně rozlehlá, se proslulostí rovná Fifth Avenue v New Yorku, Rodeo Drive v Los Angeles či Pařížské v Praze. Seženete zde jen ty nejlepší a nejdražší značky.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nákupní třída ve Svatém Mořici zaujme nejen výlohami.

Bonusem pro méně movitého turistu je skutečnost, že obchody často sídlí v historických domech postavených mnoho století nazad. Stojí tak za zhlédnutí nejen díky nablýskaným produktům ve výlohách, ale i architektuře samotné.

Vyhlídkovým vlakem na zmrzlinu i dál

Ve Švýcarsku mají jeden z nejdokonalejších systémů veřejné dopravy na světě. Svatým Mořicem projíždí podle mnohých nejkrásnější vyhlídková vlaková trasa vůbec - Berninská trať. Na nejvýše položené železniční trati brázdící Alpy vás čeká 55 tunelů a 196 mostů.

Bernina Expressem se můžete pohodlně svézt po trati zapsané díky své kráse na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO až do severoitalského Tirana. Zde je přestávka tak akorát na oběd a skvělou italskou zmrzlinu a poté můžete vyrazit buď čelem vzad zpět do Mořice, Churu či Landquartu, nebo pokračovat autobusem italským venkovem až do švýcarského Lugana.

Foto: Novinky

Glacier Express obrazně projíždí několika ročními obdobími.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

V zasněžených kulisách dělá zastávku čistě kvůli focení.

Další lákavou trasou, která se z Mořice nabízí, je Glacier Express (Ledovcový expres), známý jako nejpomalejší rychlík na světě. Zhruba osmihodinová panoramatická cesta do dalšího luxusního střediska - Zermattu vás proveze přes zasněžené vrcholky hor, rozkvetlé louky i nad divokými řekami. Nejen Češi zde poznají, že jízda vlakem může být nejen příjemným, ale i opravdu luxusním zážitkem.

Anketa

Co by vás ve Svatém Mořici lákalo nejvíce?
Luxusní ubytování
10 %
Sporty na jezeře
10 %
Bobování
2,5 %
Gastronomie
5 %
Návštěva galerie
5 %
Tajný klub
7,5 %
Whisky Bar
7,5 %
Nákupování
0 %
Panoramatická jízda vlakem
52,5 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Tipy na cestu do Svatého Mořice

Přestože horních deset tisíc se do Mořice obvykle dopravuje helikoptérou nebo soukromým letadlem na pět kilometrů vzdálené letiště, většina turistů využívá vlakové spojení. Z Curychu, kam se z Prahy létá nejčastěji (asi hodinový let, nejvíce denních spojů nabízejí aerolinky Swiss), se tam dostanete s jedním přestupem v Landquartu zhruba za tři hodiny. Jízdné začíná na ceně asi 860 korun.

V zemi se platí švýcarskými franky (CHF), jeden CHF je asi 22,8 Kč.

Pokud plánujete cestovat veřejnou dopravou častěji, vyplatí se pořízení Swiss Travel Passu (STP). S ním máte neomezené množství cest vlaky, autobusy, loděmi i městskou veřejnou dopravou spolu se vstupy do více než 500 muzeí a na některé lanovky. Cena pro dospělého za třídenní pas do druhé třídy je asi 5280 korun, čtyřdenní vyjde na 6400 korun, osmidenní stojí 9520 korun a 15denní přijde na 11 680 korun. Děti do šesti let cestují zdarma, děti od šesti do šestnácti let cestují zdarma alespoň v doprovodu jednoho rodiče, samostatně za poloviční cenu. Mladistvé od 16 do 26 let vyjde třídenní STP ve druhé třídě na 4500 korun, čtyřdenní na 5500 kč, osmidenní 8130 korun a 15denní na zhruba 10 000 korun. První třída vyjde zhruba o tři pětiny dráž.

Dvoulůžkový pokoj v pětihvězdičkovém hotelu stojí od 8000 korun za noc, ve tříhvězdičkovém hotelu lze sehnat od 3000 korun a v hostelu od 2000 korun.

Jízda v závodním bobu stojí asi 6000 korun, dopřát si ji můžete od půlky prosince do počátku března.

Porce tradičního místního ořechového dortu vyjde v cukrárně v centru asi na 110 korun.

Vstup na Segantiniho výstavu vyjde dospělého asi na 230 korun. Studenti zaplatí 160 korun, děti (6-16 let) 70 korun. 

Jízda v Bernina Expressu ze Svatého Mořice do Lugana stojí od 1390 kč, se STP platíte pouze rezervaci sedadla za 365 korun.

Cena jízdenky v Glacier Expressu ze Svatého Mořice do Zermattu se pohybuje od 3460 kč, se STP platíte pouze rezervační poplatek, který začíná na 520 korunách, v závislosti na sezoně.

Reklama

Výběr článků

Načítám