Hlavní obsah

Facebook zablokoval izraelskou firmu, jež chtěla narušovat volby

Jeruzalém

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že zablokovala izraelskou firmu, která vedla kampaň s cílem narušit volby, převážně v afrických zemích. Zrušeny byly také desítky facebookových účtů, jejichž prostřednictvím se šířily dezinformace. Informoval o tom izraelský list The Times of Israel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šéf oddělení Facebooku pro kybernetickou bezpečnost Nathaniel Gleicher uvedl, že internetový gigant zrušil 65 izraelských facebookových účtů, 161 stránek, desítky skupin a čtyři instagramové účty. Mnohé z nich byly napojeny na společnost Archimedes Group, která sídlí v Tel Avivu a specializuje se na lobbing a politické poradenství.

Gleicher uvedl, že nemůže spekulovat o motivech společnosti s tím, že mohly být obchodní, ale i politické. Šlo podle něj nicméně o koordinovanou akci, která byla zaměřena na uživatele v zemích subsaharské Afriky, Latinské Ameriky a jihovýchodní Asie.

Některé z falešných účtů se vydávaly za oficiální účty politických kandidátů a příspěvky na nich očerňovaly oponenty. V jiných případech se stránky vydávaly za místní deníky a tvrdily, že zveřejňují uniklé informace o místních politicích.

Klamali už od roku 2012

"Jedinci, kteří stáli za touto sítí, se snažili utajit své identity. Náš vnitřní tým ale potvrdil, že jsou napojeni na společnost Archimedes Group," uvedl Gleicher. V Africe se společnost zaměřila především na Nigérii, Togo, Angolu, Niger a Tunisko, dodal.

Společnost Archimedes Group podle Gleichera za falešné reklamy a klamavou aktivitu od roku 2012 zaplatila asi 800 000 dolarů. Facebook podle něj nejen společnost zablokoval, ale také jí zabránil v návratu na sociální síť do budoucna.

Informace, které Facebook získal ohledně klamavé aktivity Archmides Group, podle Gleichera sdílel s partnery v oboru a politiky.

Facebook pod tlakem

Facebook se ocitl pod tlakem, aby agresivněji a transparentněji bojoval proti dezinformacím, jejichž cílem je šířit zmatek a rozdělovat společnost před volbami poté, co bylo odhaleno, že Rusko využívalo facebookové stránky s cílem ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016.

Společnost Archimedes Group se na svých webových stránkách vydává za poradenskou firmu, která pomáhá v prezidentských kampaních. Její slogan je: "Vyhráváme kampaně po celém světě".

Archimedes Group se zatím k záležitosti nevyjádřila. Její šéf Elinadav Heymann podle webu švýcarské poradenské společnosti Negotiations. CH, kde byl na seznamu konzultantů, byl šéfem bruselské lobbistické firmy Evropští přátelé Izraele, je někdejším politickým poradcem v izraelském parlamentu a bývalým členem izraelské vojenské rozvědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám