Nevinni. Soud nepravomocně zprostil obžaloby Rittiga, Dvořáka i dalších 15 lidí v kauze jízdenek

Lobbista Ivo Rittig si v pátek dopoledne připsal další důležité vítězství. Soud ho společně s exšéfem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem i dalšími 15 obžalovanými v takzvané kauze jízdenek zprostil obžaloby. Po Oleo Chemical jde o druhý případ, kdy státní zástupce Adam Borgula proti Rittigovi neuspěl. Žalobce se proti rozsudku na místě odvolal. Podle Dvořáka za stíháním stála osobní msta vůči jeho osobě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:25 17. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Ivo Rittig

Lobbista Ivo Rittig | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Rittig si v pátek dopoledne k Městskému soudu v Praze verdikt nepřišel vyslechnout, Dvořák naopak dorazil, stejně jako bývalí Rittigovi dvorní advokáti z kanceláře MSB Legal David Michal a Karolína Babáková. Přišel také spolupracující obviněný Jaroslav Kubiska.

Proč soudce rozcupoval obžalobu v kauze jízdenek: zpackané posudky, žádný důkaz o platbách Rittigovi

Číst článek

„Největší peklo jste byli vy, novináři,“ řekl po vynesení osvobozujícího rozsudku Dvořák. Bez zájmu médií by podle něj kauza nebyla vyšetřovaná. „Od začátku bylo jasný, že byly důkazy ve spise, že k žádným trestným činům nedošlo,“ řekl. Dodal, že o tom svědčily provedené znalecké posudky, založené ve spise. „Randák a jeho fond, který má osobní mstu vůči mně,“ uvedl k tomu, kdo podle něj stojí za trestním stíháním.

Celou reakci Dvořáka si můžete poslechnout ve videu na konci článku. Podrobnosti ze zdůvodnění rozsudku a argumentaci redakce iROZHLAS.cz připravuje. 

Přes dvě hodiny 

Předseda soudního senátu Petr Hovorka vzhledem ke složitosti kauzy avizoval, že rozsudek bude číst dvě až tři hodiny. Vyhlašovat ho začal v 10.30 a hned na úvod konstatoval, že žalované skutky nejsou trestnými činy. 

Kauza pražských jízdenek: exšéf dopravního podniku Dvořák u soudu odmítl, že by zasahoval do tendru

Číst článek

Podezření z tunelování je prvním případem týkajícím se Rittiga, kvůli němuž policie před pěti lety zatýkala. Tvoří ho dvě hlavní větve. První se týká smluv, které podnik uzavřel v roce 2008 kvůli zajištění prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Podle státního zastupitelství byly všechny zakázky zmanipulované a dopravní podnik kvůli tomu přišel nejméně o 457,5 milionu korun.

„Z uvedeného je patrno, že faktickým 40% vlastníkem společnosti Cross Point byl Ivo Rittig a 60% skutečným vlastníkem Martin Dvořák. Tito také benefitovali z obchodních aktivit uvedené společnosti,“ napsal v obžalobě státní zástupce Adam Borgula.

Rittig se podle něj neprávem obohatil i na tisku jízdenek pro dopravní podnik. Papírna Neograph údajně kvůli předražené zakázce vytáhla z dopravního podniku skoro 97 milionů korun. Z toho jako provizi přes 41 milionů korun inkasovala karibská firma byznysmena Petera Kmetě Cokeville Assets. Rittig s ní měl, podle obžaloby fingovanou, smlouvu na poradenství. Díky tomu z tisku jízdenek lobbista dostal téměř 20 milionů.

Takto reagoval na rozsudek státní zástupce VSZ Adam Borgula: 

Návrh žalobce

Státní zástupce Adam Borgula požadoval pro většinu obviněných včetně Rittiga a Dvořáka pětileté tresty vězení a peněžité tresty ve výši pěti nebo deseti milionů korun. Spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisku by soud podle něj neměl trestat.

Borgula po příchodu k soudu zopakoval, že se podle něj vinu všech obžalovaných podařilo plně prokázat, a to navzdory tomu, že soudce nevyhověl všem jeho důkazním návrhům včetně přehrání Rittigových odposlechů.

Pět let ve vězení a 1,7 milionu korun pokuty, žádá žalobce pro Rittiga

Číst článek

Všichni aktéři kromě Kubisky vinu popírají. Rittig uvedl, že obžaloba je plná lží a výmyslů a že s dopravním podnikem, natož s jeho tunelováním, neměl nic společného. Dvořák zdůraznil, že nikdy nezasahoval do výběrových řízení. Oba muži také shodně tvrdí, že se státnímu zástupci nepodařilo dokázat vznik škody.

V první větvi kauzy viní obžaloba vedle Dvořáka i dva další bývalé zaměstnance DPP – ekonomického ředitele Ivo Štiku a šéfa služeb Tomáše Petanu. Dále jednatele firmy Cross Point Pavla Švarce, Jana Janků z papírny Neograph a Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets. Původně čelili obvinění i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, ani jeden z nich se ale soudu nedožil.

Ve druhé větvi případu jsou vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr a jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Skupinu uzavírají Kubiska, Petr Michal a Jana Šádková z účetní firmy Peskim, advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem z firmy Kyrenia Ferdinandem Überallem a Dvořákova matka Marie, která si podle obžaloby pořídila z vyvedených peněz dům na Madeiře.

Páteční rozsudek Městského soudu v Praze není pravomocný, Borgula se proti němu odvolal. Kauzu tak projedná pražský vrchní soud. 

Reakce jednoho z obžalovaných, které soud zprostil viny, bývalého šéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka bezprostředně po odchodu z jednací síně: 

Ondřej Golis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme