Egyptolog Bárta drtivě uspěl, jeho kandidaturu do vedení UK podpořil skoro celý Akademický senát

Jan Januš

Akademicky senát Univerzity Karlovy výrazně podpořil kandidaturu nového prorektora pro vnější vztahy, egyptologa Miroslava Bártu. Podle informací INFO.CZ bylo pro 40 senátorů, proti tři, dva se zdrželi. Jde tak o vítězství rektora Tomáše Zimy, který si Bártu jako nového člena svého kolegia vybral, a jeho pohledu na univerzitu. Bárta nahradí historika Martina Kováře, který tuto pozici opustil na konci loňského roku v souvislosti s plagiátorskou aférou.

„Profesora Bártu znám mnoho let a v řadě věcí si tak rozumíme. Je to světově uznávaný vědec a jeho erudice v oblasti mediálního světa je známá,“ uvedl pro INFO.CZ Tomáš Zima v rozhovoru, který vyšel včera.

Rektor může prorektora jmenovat i bez souhlasu Akademického senátu, ideální pro jakoukoliv nominaci je ale samozřejmě kladné stanovisko senátorů. I když se proti Bártovi objevily některé hlasy, připomínající jeho přátelství s Martinem Kovářem a to, že se za něj postavil během zmíněné aféry, jeho podpora na univerzitní půdě je evidentně téměř stoprocentní.

Diskuse o výkladu dějin musí být korektní. Doufám, že se kolegové poučí, říká rektor UK

sinfin.digital