DARPA vyvíjí umělou inteligenci pro vzdušné souboje

  • DARPA usiluje o vytvoření pokročilé umělé inteligence
  • Ta by se mohla účastnit vzdušných soubojů po boku lidských pilotů
  • Piloti by jí svěřili let i boj a sami se věnovali velení a rozhodování

Umělé inteligence už dokázaly porazit velmistry v šachu i ve hře go, profesionální hráče pokeru a také nejlepší hráče počítačových strategických her Dota 2 a StarCraft II. Ale takové vzdušné souboje nejmodernějších stíhacích letounů, které se odehrávají za vysokých rychlostí a velkého přetížení, to už je tvrdší oříšek.

Americká vládní agentura DARPA, která se zabývá vývojem futuristických vojenských technologií, teď usiluje o vytvoření pokročilé umělé inteligence, která by se mohla účastnit vzdušných soubojů po boku lidských pilotů. V dnešní době jsme svědky trendu stále většího zapojování strojů do moderního válčení, tak proč by se z umělých inteligencí nemohla stát letecká esa?

Cílem vývoje takové umělé inteligence by neměli ani tak být profesionální kybernetičtí válečníci, ale spíše užiteční spolubojovníci, kterým lidští piloti svěří let i boj a sami se budou věnovat velení a rozhodování. Umělá inteligence v posledních letech předvádí neuvěřitelné pokroky a v DARPA jsou přesvědčeni, že bude možné vytvořit natolik sofistikovanou inteligenci, že zvládne i letecké souboje.

Výhoda je momentálně na straně lidí, ale...

Podle DARPA je v tomto okamžiku výhoda na straně lidských pilotů. Pokud se ale podaří vyvinout schopnou inteligenci pro vzdušné bitvy, tak v její prospěch bude hrát nesmírná rychlost a paměťové schopnosti. Lidští piloti se tím pádem stanou spíše veliteli bojových misí, kteří svěří boj inteligencím a sami budou řídit akce většího počtu letadel či dronů, včetně inteligentních střel.

Umělé inteligence se již osvědčily v situacích, v nichž platí jasná pravidla a je do určité míry možné dopředu odhadnout výsledek. Letecké souboje mohou být velmi nelineární a hraje v nich roli značná míra náhody. Zároveň se ale při nich uplatňuje fyzika se svými striktními pravidly, což umělé inteligenci vyhovuje.

Ve snaze získat umělé inteligence pro vzdušné souboje teď DARPA spouští program s příhodným názvem Air Combat Evolution (ACE). Program bude spočívat ve výuce umělých inteligencí umění vzdušného boje podobným způsobem, jako se dnes učí začínající lidští piloti.

Je součástí snah DARPA o pokrok v oblasti tzv. mozaikovitého válčení (anglicky mosaic warfare). Jde o stále menší přímé zapojování lidských vojáků do bojových operací a naopak stále větší důraz na spolupráci a vzájemnou podporu mezi lidmi a strojovými inteligencemi.

Diskuze (8) Další článek: Z Instagramu nebude druhý Messenger. Samostatná aplikace pro zprávy se ruší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,