Hlavní obsah

Čekání je u konce, hodinky od Applu se naučily měřit EKG

Novinky, rim

Společnost Apple vydala aktualizaci operačního systému WatchOS, která přináší podporu pro měření EKG u hodinek s logem nakousnutého jablka i pro tuzemské uživatele. Ti na zpřístupnění této vychytávky čekali několik měsíců.

Apple Watch Series 4Video: archiv výrobce

 
Článek

Apple Watch Series 4 si odbyly premiéru už loni na podzim. Jedním z velkých lákadel měl být u nich zabudovaný elektrokardiograf, hodinky dovedou tedy měřit díky citlivým elektrodám EKG. A to za pouhých 30 sekund.

Problém byl však v tom, že tato funkce byla nejprve dostupná pouze v USA. Část evropských uživatelů se dočkala pak na konci března, kdy byla vydána jedna z aktualizací systému watchOS.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 4

Měření v nemocnici je přesnější

Čeští a slovenští uživatelé – stejně jako lidé z celé řady dalších států – si však museli počkat až do května. Pro tuzemské majitele čtvrté generace hodinek s logem nakousnutého jablka přišla podpora až s verzí watchOS 5.2.1. Po stažení tohoto updatu tak mohou lidé využívat funkci měření EKG.

Všechny naměřené údaje se uloží v aplikaci Zdraví, exportovat se nicméně dají klidně i do PDF. Praktická je také možnost automatické hlídání fibrilace síní, díky čemuž jsou Apple Watch schopné v určitých intervalech automaticky provést sken.

Je vhodné podotknout, že s profesionálními zařízeními na měření v nemocnicích se pochopitelně chytré hodinky srovnávat nemohou – nejsou tak přesné. Přesto představují zajímavou možnost, jak si hlídat svůj zdravotní stav.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Apple Watch Series 4

Předností je více

Hodinky Watch Series 4 mají lákadel daleko více. Používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly přivolat v případě potřeby pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Čtvrtá generace byla přepracovaná i po stránce designu. Hodinky mají o 30 % větší displej, díky čemuž se na ně vejde citelně více informací. Další vylepšení se týká výkonu, proti trojce by měla být novinka až dvakrát rychlejší.

Navzdory většímu displeji a vyššímu výkonu by baterie měla vydržet stejně jako její předchůdce 18 hodin na jedno nabití. I při velmi svižném pracovním tempu by se tak uživatelé měli obejít bez nabíječky minimálně celý jeden den.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Apple Watch Series 4

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Apple Watch

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám