Hlavní obsah

Piráti žalují Evropskou komisi kvůli nečinnosti v Babišově kauze

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti se rozhodli podat žalobu na Evropskou komisi kvůli nečinnosti v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a jeho bývalé společnosti Agrofert. Komise podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše přistupuje k českému premiérovi shovívavě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Podáváme žalobu na Evropskou komisi pro nečinnost. I nadále totiž odmítá vyhodnotit porušování legislativy ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana, ačkoli si musí být vědoma, že tím porušuje smlouvy o Evropské unii. Zákony musí platit pro všechny stejně,” uvedl v pátek lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Evropská komise v souvislosti se střetem zájmů českého premiéra zadala rozsáhlý audit. Komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger měl navíc v polovině dubna za zavřenými dveřmi kontrolního výboru europarlamentu říct, že první dvě z několika auditních zpráv by měla česká strana dostat v polovině května k vyjádření, třetí pak bude zřejmě ještě o něco později.

Mluvčí komise ale v květnu upozornil, že komise se k termínu, o němž hovoří česká média, nezavázala a výsledky auditu tak zatím zřejmě ještě ani nejsou.

„V současnosti sebrané materiály prochází analýzou při plném respektu k procedurám auditu,“ sdělil mluvčí komise.

Bartoš: Jsou vůči Babišovi shovívaví

Právě proti takovému postupu komise se Piráti ohrazují. Navíc uvádějí, že rozbor právníků Evropské komise již v prosinci 2018 jasně konstatoval, že evropské předpisy ke střetu zájmů jsou ve vztahu k českému premiérovi Babišovi porušovány.

„Jedná se o naprosto neakceptovatelný přístup Evropské komise, která za normálních okolností termíny dodržuje. Je očividné, že komise přistupuje z pro mě neznámých důvodů vůči Andreji Babišovi shovívavě, a proto musí zasáhnout Evropský soudní dvůr a definitivně rozhodnout,” shrnuje předseda Pirátů Bartoš.

EU zastavila dotace pro Agrofert

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla v roce 2018 nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v ČR. Babiš nařčení o ovlivňování Agrofertu dlouhodobě odmítá.

K zastavení vyplácení dotací vyzval komisi v prosinci loňského roku i Europarlament.

Komisař Oettinger na jaře potvrdil, že dotace pro Agrofert se preventivně nevyplácejí. „Jako preventivní opatření komise nevyplácí dotace z evropských strukturálních fondů a investičních fondů Agrofertu nebo spřízněným příjemcům,” uvedl.

Do svěřenského fondu vložil Babiš Agrofert v únoru 2017. Učinil tak tehdy kvůli přijetí novely zákona o střetu zájmů, kterou již tehdy označil za protiústavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám