Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Íránské rakety mohou snadno zasáhnout bitevní lodě v zálivu, hlásí gardy

Svět

  16:11
Teherán - Íránské rakety mohou snadno zasáhnout bitevní lodě v Perském zálivu. Podle agentury Fars to v pátek řekl zástupce šéfa íránských revolučních gard a zmocněnec gard pro záležitosti parlamentu Mohammad Sálih Džokar. V uplynulých dnech se vyostřilo napětí mezi Íránem a Spojenými státy, které loni zavedly proti Teheránu nové sankce. Washington začátkem měsíce oznámil, že do oblasti Blízkého východu jako varování Íránu vysílá letadlovou loď.

(ilustrační snímek) foto: ČTK

Džokar v rozhovoru s agenturou Fars řekl, že íránské rakety mají dosah 2000 kilometrů a mohou zasáhnout jakýkoliv bod v okolí. Zároveň varoval, že konflikt s USA by ohrozil světové zásoby ropy. „Pokud bude válka, tak bude svět trpět,“ řekl.

Washington již před Íránem a jeho prostředníky varoval lodní společnosti s tím, že by se Írán mohl pokusit v Perském zálivu narušit lodní dopravu. Do oblasti USA již rovněž vyslaly letadlovou loď USS Abraham Lincoln a bombardéry B-52.

Trump chce s Íránem jednat. Poradci tlačí prezidenta do války, tvrdí americká média

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, který je nyní na návštěvě Číny, vyzval Peking a Moskvu, aby podnikly konkrétní kroky s cílem zachovat jadernou dohodu z roku 2015, od které loni odstoupily Spojené státy. Čína je spojencem Íránu a jedním z hlavních dovozců íránské ropy, připomíná agentura AFP. Americký prezident Donald Trump podle agentury AP na otázku, zda jsou Spojené cesty na cestě k válce s Íránem, odpověděl, že doufá, že nikoli.

Loni USA odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a zavedly proti Teheránu sankce, které se mimo jiné týkají energetického sektoru. EU se naopak snaží mezinárodní dohodu s Teheránem zachovat. Letos 8. května, přesně rok po kroku Spojených států, Teherán oznámil, že hodlá přestat plnit část závazků, jež dohoda obsahuje. Podle zástupce íránské agentury pro atomovou energii tyto závazky, týkající se produkce těžké vody a nízko obohaceného uranu, Írán přestal plnit ve středu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!