Street View | Ekologie | Znečištění

Auta Google Street View už nebudou jen fotit. V Amsterdamu testují nové funkce

Google oznámil svůj nový projekt Air View, v jehož rámci hodlá ve spolupráci s městem Amsterdam získat přehled o kvalitě ovzduší až na úrovni ulic. K měření a sběru dat využije dvě svá vozidla Street View určená pro snímkování v rámci Map Google.

Kvalita vzduchu, který dýcháme, má zásadní vliv na naše zdraví. Dokonce i v Amsterdamu, tedy městě, kde 36% podíl městského provozu tvoří jízdní kola, je průměrná délka života v důsledku znečištěného vzduchu zkrácena o jeden rok.

Auta Street View budou měřit znečištění

Amsterdam měří úroveň znečištění vzduchu na několika místech stacionárními stanicemi. Měření pomocí vozidel, jejichž úkolem je projet všechny ulice nizozemského hlavního města, má přinést podstatně podrobnější obraz o kvalitě ovzduší.

Vozy budou kromě obvyklé „koule s kamerami“ vybaveny také sadou senzorů. Jejich úkolem bude měřit koncentrace oxidu dusnatého (NO), oxidu dusičitého (NO2) a polétavého prachu (PM 10, PM 2,5 a PM 0,1). Kromě toho mají měřit i množství sazí, což jsou emise, které se zpravidla nesledují.

Vědci z Utrechtské univerzity nyní vybavují vozidla čidly a spolupracují s městem a Googlem na plánování tras, validaci a analýze dat. Zjištěné výsledky pak budou publikovány, aby každý – občané, vědci, úřady a organizace – mohli činit informovanější rozhodnutí.

Projekt Air View

Tento výzkum může rozšířit povědomí o znečištění ovzduší a pomáhat lidem upravit své chování. Pokud například odhalí rozdíly v kvalitě ovzduší mezi určitými oblastmi ve městě, mohou cyklisté upravit trasu nebo si vybrat jiný čas na cvičení.

Google společně s Aclimou testoval zařízení pro měření kvality vzduchu s cílem doladit mobilní senzory tak, aby poskytovaly přesnost srovnatelnou s laboratorními přístroji. Po letech úsilí v září 2018 oznámil dosažení tohoto cíle a plán rozšířit mapování kvality ovzduší na 50 vozů Street View na více místech po celém světě.

Google doufá, že malé změny, jako je tato, mohou pomoci zlepšit celkovou kvalitu života. Pokud se měření v Amsterdamu osvědčí, mohou auta Googlu začít měřit ovzduší i v jiných městech. Další informace o projektu Project Air View naleznete na adrese g.co/earth/airquality.

Diskuze (5) Další článek: Tomáš Mikolov: Zkoumám umělou inteligenci ve Facebooku. Myslím, že se jí nemusíme bát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,