Fitch potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Informovalo o tom v tlačovej správe ministerstvo financií.

17.05.2019 22:59
debata (7)

Fitch Ratings naďalej pozitívne hodnotí silný hospodársky rast Slovenska, a to najmä vďaka prílevu zahraničných investícií v automobilovom priemysle, vysokej súkromnej spotrebe a stabilnému makroekonomickému a politickému prostrediu.

Silný hospodársky rast podnecuje rast daňových príjmov, čo umožňuje znižovanie deficitu verejných financií, pričom v roku 2019 predpokladá Fitch Ratings pre Slovensko vyrovnaný rozpočet. Agentúra pozitívne hodnotí znižovanie verejného dlhu Slovenska, stabilný a dobre kapitalizovaný bankový sektor, nízku nezamestnanosť na úrovni 5 % a nárast miezd.

Za možné riziká považuje Fitch Ratings relatívne vysoký čistý zahraničný dlh, koncentráciu priemyslu v automobilovom sektore, ktorý čelí potenciálnym prísnejším environmentálnym opatreniam EÚ, ako aj protekcionistickej politike USA. Za riziko považuje aj stále vysokú (hoci mierne klesajúcu) zadlženosť domácností.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Slovensko