Cenzura? Knihovna zrušila sociologovi Hamplovi besedu

Zrušená beseda

Cenzura? Knihovna zrušila sociologovi Hamplovi beseduNOVÉ 1
Krátké zprávy
Echo24
Sdílet:

Knihovna Jiřího Mahena v Brně zrušila jen několik hodin před jejím zahájením besedu sociologa Petra Hampla. Setkání, které semělo uskutečnit ve čtvrtek v žabovřeské pobočce knihovny, padlo na nátlak Hamplových odpůrců. „Zakazovací akce měla podle všeho obvyklý průběh. Pár aktivních studentů sociálních věd se potřebuje zviditelnit, napíšou urážlivé e-maily a vedení knihovny se okamžitě podřídí,“ zhodnotil ze své strany incident sám Hampl. Knihovna se následně proti jeho tvrzení vymezila, zároveň však potvrdila, že besedu zrušila z důvodu obavy o porušení své nestrannosti a nezávislosti.

Na případ upozornil spolek Naštvané matky, který tvrdí, že brněnská knihovna proti organizací akce původně neprotestovala. Teprve až když ji sdružení začalo propagovat, měli si ji všimnout Hamplovi kritici a začít tlačit na vedení knihovny. To pak besedu zrušilo. „Opravdu má svoboda slova platit jen pro schválené postoje, které neodporují postojům určité skupiny obyvatel? Kdo bude určovat, které postoje jsou sympatické a které ne? Kdo bude určovat, co se smí a co nesmí?“ míní předsedkyně Naštvaných matek Eva Hrindová, která rozhodnutí knihovny označila za cenzuru.

Hamplovi vadí, že jeho odpůrcům prý nestál za to, aby si o něm něco více zjistili a svou kritiku opřeli o prohlášení, že jde o „známou postavu ultrapravicové scény“. „A vedení knihovny zakázalo, aniž by věnovalo třeba jenom malou chvilku zjišťování, jestli to je pravdivé,“ uvedl Hampl.

Brněnská knihovna zrušení besedy se sociologem potvrdila. „Knihovna je neutrální, apolitické prostředí, odmítá tedy spojení s jakoukoliv politickou iniciativou či stranou. Zvláště nyní, v období před volbami do Evropského parlamentu, musíme být zcela nezávislí a aktivně se vyhýbat jakékoliv snaze o cizí propagaci,“ uvedla pro Echo24 ředitelka instituce Libuše Nivnická. Ta zároveň popřela, že by beseda měla být zakázána kvůli studentské iniciativě, jak tvrdí Hampl. „Není to pravda, o této informaci knihovna nic neví. Jednalo se o krok vycházející pouze z vlastního uvážení,“ reagovala Nivnická.

Petr Hampl je často kritizovaný protiislámský a protiimigrační aktivista, autor knihy Prolomení hradeb. Zastává pozici místopředsedy Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže, které spoluzakládal. Vyučoval na Vysoké škole ekonomie a managementu, politicky se angažoval ve Svobodných a Bloku proti islámu. Na jaře roku 2018 mu vyšla kniha Prolomení hradeb, ve které se zabývá střetem civilizací. Publikaci má z jedné strany nadšené recenze, na straně druhé ji odmítají coby xenofobně zaměřený spis.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články