Na čem ušetřit, když se peníze na vašem účtu začínají blížit nule?

Eva Vogelová

Pokud nemáte vysoké výdělky a občas máte větší výdaje, vaše peněženka to rychle pozná. Někdy se může stát, že vám začnou peníze docházet. V tom případě byste je měli rychle přestat rozhazovat. Poradíme vám, na čem všem se dá ušetřit.

Navštěvujte akce, které jsou zdarma

Rádi byste ušetřili peníze, ale občas si chcete užít? Baví vás chodit na různé akce, kde se to hemží lidmi, pivem, rychlým občerstvením a muzikou? Vstup na určité festivaly nepochybně něco stojí. Pokud však žijete ve větším městě nebo to k němu máte alespoň blízko, nemusíte za venkovní akce utrácet. Všechny totiž nejsou zpoplatněné.

Zapomeňte na balenou vodu

Nepijete vodu z kohoutku, ale neustále si kupujete balenou? Možná dáváte přednost džusům či nějakým jiným druhům slazeného pití. Pokud byste pili pouze vodu z vodovodu, ušetřili byste dost peněz, i když balené pití jako velký výdaj na první pohled nevypadá. Zkuste si spočítat, kolik za ni utratíte každý měsíc. Uvidíte, že částka bude překvapivě vysoká. Možná nevěříte vodě z kohoutku a máte pocit, že jsou v ní samé nečistoty. V tom případě si pořiďte filtrační konvici, která vám vodu vyčistí a už si nikdy nebude muset zbytečně kupovat balenou vodu.

Nakupujte rozbalené či použité věci

V sekáči můžete narazit na hezké oblečení, za které se nebudete stydět. Občas to chce jen trpělivost a pečlivé hledání. Nakoupíte si tam trička, šaty či kalhoty doslova za pár korun. Pokud si potřebujete pořídit novou elektroniku, vybírejte z již rozbalených věcí. Některé obchody nabízejí zlevněné zboží, protože ho už někdo rozbalil a vrátil.

Vařte si doma

Na jídle ušetříte nejlépe tak, že si budete obědy vařit sami. Uděláte si večer oběd na dva následující dny a vyjde vás to rozhodně levněji, než kdybyste o obědové pauze chodili do restaurace.

Nevyhazujte nedojedené jídlo

Pokud si nechcete vařit během pracovního týdne, překousněte to alespoň o víkendu. Pokud si uděláte v neděli trochu více jídla na oběd a nesníte ho, rozhodně ho nevyhazujte. Můžete si ho dát do krabičky a přes noc nechat v lednici. Ráno si ho vezmete do práce či školy a ušetříte za jeden oběd. Pokud to tímto způsobem budete praktikovat každý týden, měsíčně ušetříte alespoň za čtyři obědy.

Nábytek si pořiďte za odvoz

Pokud potřebujete novou skříň, stůl, sedačku či postel, ale máte hluboko do kapsy, využijte internet. Existuje spousta facebookových skupin, kde lidé nabízejí starší nábytek pouze za velmi nízkou částku nebo dokonce pouze za odvoz. Když trpíte finančním nedostatkem, patrně vám nebude vadit, že nebudete vlastnit úplně nový nábytek. Pravděpodobně budete rádi, že nějaký vůbec budete vlastnit.

Nechte se ostříhat kamarádem či kamarádkou

Máte pocit, že už byste potřebovali kadeřníka? Některé ženy mají delší vlasy a ostříhaní či barvení by je stálo majlant. Poproste někoho zručného v okolí, kdo má alespoň malou zkušenost s péčí o vlasy, aby vás ostříhal či obarvil. Pokud je to váš kamarád, patrně po vás nebude chtít nic, známému můžete dát pár korun třeba na pivo.