Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rakouskem otřásá skandál. Kancléř Kurz vylučuje další spolupráci se šéfem svobodných, prý chce volby

Svět

  9:22aktualizováno  12:14
Vídeň - Rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz vylučuje další spolupráci s vicekancléřem a šéfem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinzem-Christianem Strachem, tvrdí zdroje z rakouské vládní koalice, na něž se odvolává agentura Reuters. Stracheho v sobotu kolem 11:00 čeká schůzka s Kurzem. V pátek kolem vicekancléře vypukl skandál poté, co německá média zveřejnila video pořízené před volbami v roce 2017, na němž si Strache domlouval s údajnou příbuznou ruského oligarchy podporu výměnou za zajištění státních zakázek.

Rakouský kancléř Kurz (ÖVP) a vícekancléř Strache (FPÖ). foto: Reuters

Rakouský kancléř Kurz prý odmítá, aby vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho z protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) ve funkci vicekancléře případně nahradil současný ministr dopravy Norbert Hofer. Tvrdí to soukromá zpravodajská televize oe24. Kurzovi lidovci (ÖVP) si podle ní přejí předčasné volby. O krizi v sobotu jedná Kurz se Strachem; kolem 12:30 SELČ se čeká veřejné vystoupení šéfa FPÖ a později i Kurze.

Po sobotní schůzce s Kurzem chce Strache vystoupit s veřejným prohlášením a později tak učiní i kancléř. Zda spolu budou hovořit o konci vládní koalice nebo o odchodu vicekancléře, není zatím jasné. Z obou stran se ale ozývají hlasy, že pozice Stracheho není udržitelná. Ve hře jsou i nové volby. Podle agentury DPA se jako o možném nástupci Stracheho ve vládě mluví o někdejším prezidentském kandidátovi FPÖ Norbertu Hoferovi, který v kabinetu řídí resort dopravy.

Rakouskem otřásá velký skandál, šéf svobodných chtěl pomoc ruských oligarchů

Na videonahrávce, kterou zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung a týdeník Der Spiegel, Strache se svým blízkým spolupracovníkem Johannem Gudenusem mluví se ženou, jež se vydává za neteř jistého ruského oligarchy. Při jednání jde o to, že tato žena by mohla koupit podíl v bulvárním listu Kronen Zeitung, nejčtenější deník v Rakousku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho svobodné. Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky. Nahrávka vznikla na ostrově Ibiza v létě 2017, jen několik měsíců před rakouskými parlamentními volbami. Německá média tvrdí, že setkání na španělském ostrově bylo zorganizováno jako léčka na Stracheho.

FPÖ vládne spolu s lidovci od prosince 2017. Strache v čele této strany, některými označované za krajně pravicovou, stojí od roku 2005. Agentura Reuters připomíná, že pod jeho vedením se vrátila do hlavního politického proudu a zažívá úspěch nevídaný od dob, kdy jejím předsedou byl charismatický Jörg Haider.

Video, kde na Ibize jedná Strache s údajnou dcerou ruského oligarchy (v německém jazyce): 

Deník Der Standard o skandálu kolem Stracheho píše, že kancléř Kurz si možná při sestavování vlády uvědomoval, že ten, kdo se zaplete s FPÖ, musí počítat s pravicovým extremismem, autoritářstvím, korupcí a neschopností. Tyto hrozby ale opominul snad s vírou, že se mu podaří FPÖ zkrotit. „To nedokázal, vmanévroval svoji stranu a Rakousko do krize a není jasné, jak se z ní dostane,“ uvedl Der Standard. Podle listu Wiener Zeitung nahrávka ukázala Stracheho a Gudenuse „se spuštěnými kalhotami“. Vyšlo najevo, že dva politici, kteří se cítí být povoláni k výkonu nejvyšších úřadů v zemi, byli opojení vidinou vstupu do vlády a fantazírovali přitom o nových možnostech. Po uvažování, které by přesahovalo jejich ega, není ani stopy, poznamenává Wiener Zeitung.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!