Podpora výměnou za zakázky? Vicekancléř Strache nabídl kvůli videu rezignaci, skončí i v čele strany

Rakouský vicekancléř a šéf rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache oznámil, že lidoveckému kancléři Sebastianu Kurzovi nabídl svoji rezignaci. Kurz nabídku přijme. Strache řekl, že skončí také ve funkci předsedy FPÖ. V pátek kolem politika vypukl skandál poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o podpoře výměnou za zajištění státních zakázek.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Vídeň (Aktualizováno: 17:44 18. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heinz-Christian Strache ze Svobodné strany Rakouska

Heinz-Christian Strache ze Svobodné strany Rakouska | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Strache na sobotní tiskové konferenci mluvil o špinavé kampani a považuje se za oběť akce tajných služeb s cílem svrhnout vládu. Zároveň se ovšem omluvil za svoje chování na schůzce, která se uskutečnila na španělské Ibize předloni v létě, jen několik měsíců před rakouskými volbami. „Bylo to typické machistické chování ovlivněné alkoholem,“ uznal.

Šéf rakouských Svobodných před volbami jednal o podpoře s údajnou rodinou ruského oligarchy

Číst článek

Strache rovněž také uvedl, že ve funkci vicekancléře i stranického šéfa ho nahradí současný ministr dopravy Norbert Hofer, neúspěšný kandidát z posledních prezidentských voleb. Televize oe24 ale tvrdí, že kancléř Kurz odmítá, aby v kabinetu vystřídal Stracheho právě Hofer. Kurzovi lidovci si prý přejí předčasné volby.

Video z Ibizy

Podle v pátek zveřejněného videa se měl Strache v roce 2017 sejít s údajnou neteří oligarchy na španělském ostrově Ibiza. Jak vyplývá z tajného záznamu, žena chtěla v Rakousku investovat nelegální příjmy v hodnotě přes šest miliard korun. Video začalo podle listu Kurier prověřovat rakouské státní zastupitelství, které si vyžádalo celý šestihodinový záznam.

Údajná ruská investorka v něm mimo jiné naznačila, že chce získat významný podíl v nejčtenějším rakouském listu Kronen Zeitung a poté prostřednictvím zpravodajství v listu podpořit FPÖ ve volební kampani, informoval deník Süddeutsche Zeitung. Se Strachem byl na schůzce také jeho důvěrník Johann Gudenus, nynější šéf parlamentní frakce FPÖ. I on oznámil odchod ze všech politických funkcí.

Sám Strache podle listu zdůrazňoval nutnost dodržení zákonů. Společně s Gudenusem na dotaz připustil, že se setkání ve vile na Ibize uskutečnilo, napsal Der Spiegel. V písemné odpovědi ale napsal, že šlo o „čistě soukromé“ setkání v „uvolněné, nenucené“ dovolenkové náladě ovlivněné alkoholem.

Krajně pravicové Identitární hnutí Rakouska přijalo peníze od teroristy. Vláda zvažuje jeho rozpuštění

Číst článek

Politický skandál

Schůzka byla podle Der Spiegelu zorganizovaná jako léčka na stranu rakouských Svobodných. Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung si nechaly rozhodující pasáže přezkoumat expertem na zjišťování pravosti fotografií a digitálních záznamů.

Opoziční sociální demokraté hovoří o „možná největším politickém skandálu druhé republiky“. „Spolkový kancléř Kurz má jedinou možnost: jít ke spolkovému prezidentovi,“ řekla šéfka SPÖ Pamela Rendiová-Wagnerová. Ta už se dříve nechala slyšet, že podle ní Strache musí odstoupit.

Jak se k videu dostal satirik?

Narážky na inkriminované video dělal už před více než měsícem německý satirik Jan Böhmermann. Když v dubnu dostal rakouskou televizní cenu Romy, skrze telemost za ni děkoval: „Povaluju se zrovna celkem zkoksovaný a nabitý Red Bullem s pár obchodními přáteli z FPÖ ve vile ruského oligarchy na Ibize a vyjednávám o tom, jestli a jak bych mohl převzít (noviny) Kronen Zeitung a strhnout na sebe v Rakousku moc tvořit veřejné mínění.“

Tehdy to ještě všichni přítomní považovali za vtip. Nyní se ale ukazuje, že šlo o poměrně přesný popis záběrů. To, že osmatřicetiletý satirik video musel znát, potvrdil i již zmíněný list Süddeutsche Zeitung.

Jestli za celou akcí komik stojí, ale není jasné. Böhmermann sám na otázku, zda zase připravil něco, za co ho lidé budou nesnášet, ve čtvrtek ve svém pořadu Neo Magazin Royal odpověděl: „To člověk zjistí často až poté. Pro mě je tohle normální vysílání. Je ale možné, že zítra bude hořet Rakousko. Nechte se překvapit.“

wal, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme