Karolína Farská: Strany by nám mali ponúknuť víziu, inak hrozí Kotleba
18.5.2019 12:00
akt. 12.05.2020 06:11

Karolína Farská: Strany by nám mali ponúknuť víziu, inak hrozí Kotleba

Karolína Farská Zdroj: Peter Hanák, Aktuality.sk
Uložiť článok
Karolína Farská najprv organizovala študentské protesty proti korupcii. Minulý rok bola jednou z hlavných tvárí protestov Za slušné Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, po ktorých odstúpila vláda Roberta Fica.

Čo robíte okrem Za slušné Slovensko?

Tento rok som začala študovať európske štúdiá a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK. 

Na čo to chcete využiť?

Štúdium som si vyberala minulý rok, keď to bolo dosť turbulentné. Pôvodne som ani neplánovala zostať na Slovensku. 

Ale smer, ktorý študujem, bol pre mňa jasný, lebo tieto témy sú mi blízke. Je pre mňa dôležité v tom získať expertízu, aby som to mohla ďalej využívať. 

Kde to chcete ďalej využívať?

V súčasnosti na to nemám konkrétnu odpoveď. Tých možností ako sa potom uplatniť je viacero, mám to zatiaľ otvorené. 

Myslím to tak, či chcete pôsobiť vo verejnom živote na Slovensku, ako aktivistka alebo či nechcete ísť v budúcnosti do politiky, alebo čo je váš plán. 

Slovensko je mi najbližšie. Ak by som aj niekedy odišla do zahraničia, tak iba na nejakú dobu, aby som sa potom mohla vrátiť. Chcem sa venovať dianiu na Slovensku. 

Ale nemám to uzavreté, ani necítim nejaký tlak, že by som mala mať. Vidím viacero možností, či už vo verejnom živote, alebo inými spôsobmi, ako sa tá situácia dá ovplyvňovať.

Rozhovor s Karolínou Farskou, ale aj s organizátorom protestov Fridays for Future, so študentskou líderkou Novembra 89 a s piatimi mladými kandidátmi v eurovoľbách si môžete vypočuť v našom podcaste:

Takže ešte máte čas sa rozhodnúť.

Mám pocit, že áno.

Ale chcete zostať vo verejnom živote?

Pokiaľ sa mi to podarí, tak určite áno.

Cítite sa reprezentovaná súčasnými politikmi? Odrážajú ľudia, ktorí sú tam teraz, názory nastupujúcej generácie a to, čo je pre vás dôležité. 

To je aktuálna otázka, lebo veľa ľudí či už pred týmito alebo akýmikoľvek inými voľbami hovorí, že tam nie je niekto, koho by si chceli zvoliť, aby ich reprezentoval. 

Ale sú tu strany, ktoré sa snažia populisticky cieliť aj na mladých voličov. Vidíme, ako dopadli simulované voľby pre stredoškolákov - najsilnejšia bola ĽSNS. Je to hrozba, treba sa vyvarovať toho, aby to nebolo len základe pocitov a populistických lží, ale na základe reálneho obsahu. 

Oslovuje Kotleba mladú generáciu preto, že nikto iniý ju neoslovuje?

Nemám ten pocit. On vidí možnosť, že je ľahšie osloviť prvovoličov, lebo u nich je základňa voličov ĽSNS. 

Ale prečo je to tak?

Podľa mňa je šírenie populizmu a nenávisti ľahšie. Každý mladý človek má prístup k internetu a sociálnym sieťam a tam sú takmer neobmedzené možnosti šíriť tieto veci. Úplne sa detabuizuje nenávisť, napríklad články typu že niekto by mal byť obliaty kyselinou za jeho názory. Je to až choré. 

Prečo to tak je a ako sa tomu vyvarovať, by mali odpovedať ľudia, ktorí sú na to väčší odborníci ako ja. Podľa mňa oni tú mladú generáciu oslovujú tým, že sú najhlasnejší. 

Niekto iné strany, ktoré sa tvária, že sú hrádzou proti extrémizmu, pre to nič nerobia. 

Keď sa pozeráte na svojim kamarátov a rovesníkov, máte pocit, že tie strany s nimi nekomunikujú?

Podľa mňa veľa strán necieli na mladého voliča a necháva ho tápať v tom, aké Slovensko by si predstavoval a akého reprezentanta by si mal zvoliť. Práve to potom otvára priestor pre populistické strany. 

Ale ako by mali tie strany, ktoré nie sú extrémistické, oslovovať prvovoličov? Čo sú tie témy, ktoré sú pre vašu generáciu dôležité?

Keď sa pozrieme na to, ako tie strany komunikujú, tak je jasné, že je to nastavené na starších ľudí. Napríklad oslavy MDŽ. Nevenujú sa mladým ľuďom ani obsahovo.

Čo znamená obsahovo? Aký obsah a aké témy by vám mali ponúknuť? Čo vás zaujíma, aby vás nejaká strana presvedčila voliť práve ich?

Primárna vec, ktorá súvisí s mladými ľuďmi, je školstvo. Napríklad vysoké školstvo. V Brne je na niektorých fakultách už viac Slovákov ako Čechov. Dáta jasne hovoria o tom, že máme odliv mozgov. 

Slovenko je malá krajina, má veľký počet vysokých škôl a napriek tomu nám množstvo ľudí odchádza do zahraničia - tak asi nám tu niečo nefunguje. 

Ale Kotleba nehovorí o školstve. To nie je téma, ktorou oslovuje mladých ľudí.

On ani nehovorí o konkrétnej téme. On pomenuje skepsu, šíri nenávisť a strach, že ideme prísť o štátnosť a o to, čo nás robí Slovákmi.

On to iba zhmotní a tým, že tu nie je dostatočný obsah, ktorý by tvorili iné strany, tak volič má pocit, že ho nikto nepočúva a inklinuje k takejto strane, ktorá nasľubuje hocičo, aj keď to nemusí byť konštruktívne. 

Takže strany by podľa vás mali ponúknuť inú víziu než tú Kotlebovu, ktorou by oslovili mladých ľudí? 

Áno, v prvom rade by mali vôbec ponúknuť nejakú víziu pre mladých ľudí. Nielen preto, aby zostali na Slovensku. Aby vytvárali víziu života na Slovensku a ako sa tam dostať. 

Tu sa znova dostávame k tomu, o čom by obsahovo mala byť tá vízia. Sú vo vašej generácii nejaké témy, ktoré vás trápia a tie predchádzajúce generácie to ešte nevidia? 

Tie témy sú rokmi rovnaké, ale menia sa v nich priority. Ak by so mala vybrať hlavné témy, tak sú to zdravotníctvo, školstvo a spravodlivosť. 

Ale je to aj téma životného prostredia a ako sa chceme vyvarovať tomu, kam nielen ako Slovensko, ale ako celý svet spejeme. Tu je otázka, nakoľko to zaujíma slovenského voliča. 

A tiež nové výzvy tejto doby ako bezpečnosť na internete, modernizácia a podobne. 

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.