Hlavní obsah

Dojemné gesto. Kouč Ten Hag věnoval titul bývalému fotbalistovi s nenávratně poškozeným mozkem

Amsterdam/Praha

Nezapomněli na něj! Ajax Amsterdam v čele s trenérem Erikem ten Hagem ve středu vybojoval 34. titul v nizozemské Eredivisie. Je příznačné, že číslo 34 na svém amsterdamském dresu nosil také mládežnický reprezentant Holandska Abdelhak Nouri, který v roce 2017 zkolaboval během přípravného utkání a kvůli pochybení lékařů má trvale poškozený mozek. Právě Nourimu letošní ligový triumf kouč Ten Hag věnoval.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Kouč Erik ten Hag věnoval triumf v nizozemské lize bývalému hráči Ajaxu Abdelhakovi Nourimu.

Článek

Talentovaný fotbalista Ajaxu Nouri přezdívaný „Appie" zkolaboval v roce 2017 během letního soustředění. Vinou pochybení lékařského klubového týmu, který k resuscitaci příliš pozdě nasadil defibrilátor, nebyl dlouho dobu fotbalistův mozek zásobován kyslíkem. Tehdy dvacetiletý Nouri byl po incidentu delší dobu v bezvědomí, z nějž se nakonec probral, ale jeho mozek zůstal trvale poškozen.

Ajax na svůj bývalý klenot nezapomněl. Amsterdamští k poslednímu ligovému kolu nastoupili ve speciální sadě dresů. Všichni hráči měli na zádech číslo 34, které Nouri během svého působení v týmu nosil. A když po výhře 4:1 nad Graafschapem fotbalisté Ajaxu zvedli nad hlavu mistrovský pohár. Ten Hag triumf věnoval dnes už dvaadvacetiletému Nizozemci.

„Nouri bude navždy s námi. To, co se tehdy stalo, bylo příšerné," nechal se slyšet kouč, jenž svůj tým letos dovedl až do semifinále Ligy mistrů. „S člověkem něco takového zamává. Náš tým byl pro něj něco jako rodina, stále to všechny ohromně bolí," dodal Holanďan.

Ten Hagův letošní úspěch s Ajaxem odstartoval spekulace týkající se jeho dalšího působení v amsterdamském klubu. O jeho služby má totiž podle zákulisních informací usilovat hned několik evropských gigantů. Mluví se o zájmu Chelsea, Barcelony i Bayernu Mnichov.

Reklama

Související témata: