Video placeholde

V Plzni proběhne šampionát ve válení slámy, jehož tradice sahá až k Bílé hoře. Soutěžit můžete i vy

Plzeňský Sadový okruh se již za nedlouho stane dějištěm unikátního česko-německého šampionátu ve válení slámy. Ten se uskuteční v sobotu 25. května v rámci sousedské slavnosti dasFest, kterou pořádá Česko-německý fond budoucnosti. Do soutěžního klání, při němž jde více o zábavu než o rychlost a svaly, se stále může přihlásit i široká veřejnost. Akce přinese i další zábavné aktivity jako třeba populární štrásnfesty. Chybět nebudou ani koncerty, divadlo, diskuze, program pro děti či dobré jídlo. dasFest startuje již ve 12:00 a vstup je pro všechny zdarma.

Při šampionátu ve válení slámy návštěvníci na vlastní kůži zažijí atmosféru oblíbeného berlínského klání, které za svůj vznik vděčí českým pobělohorským exulantům. Soutěž je určená 4 – 6 členným týmům, při čemž vždy najednou „válí“ jen 4 lidé. Nepůjde jen o to, za jakou dobu se týmům podaří doválet balíky do cíle, ale i o jejich schopnost pobavit svým výstupem co nejvíce přihlížejících diváků. Aby toho nebylo málo, budou mít soutěžící na sobě veselé kostýmy.

Vše odstartuje již ve 14:00 hodin slavnostním zahájením a exhibicí. Poté si „váleči“ na chvíli odpočinou a na řadu přijdou akrobatické kousky spolku V.O.S.A., který předvede představení s názvem Vysoké snění. Samotná soutěž se uskuteční v čase od 15:30 do 17:30 hodin. Poté proběhne slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen. Hlavním cílem šampionátu je ukázat, že se Češi a Němci umí společně skvěle bavit. Hlásit se do něj stále může i široká veřejnost.

Zábavu přinesou i štrásnfesty

Dalším z vrcholů akce budou populární štrásnfesty hned z pěti různých regionů v Německu i Čechách, které budou probíhat od 12:00 do 19:00 hodin. Součástí každého z nich bude kromě autentické atmosféry sousedských slavností v konkrétních městech i celá řada zajímavých doprovodných aktivit vhodných pro všechny nátury i věkové skupiny.

Například v rámci Krušnohorského štrásnfestu vznikne v Šafaříkových sadech improvizovaný kadeřnický salon, kde si dámy i pánové budou moci na hlavě nechat vykouzlit účes s česko-německou tematikou. Neplatí se penězi, ale příběhy. Berlínský štrásnfest zase přiveze opraváře, kteří s radostí pomohou svým plzeňským sousedům dát jejich jízdní kola opět do provozuschopného stavu. Bavorský štrásnfest nabídne žongléry i kejklíře s klasickou dechovkou i mnoha drobnostmi, jež jen tak jednoduše udělají radost.