Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bahrajn vyzval své občany, aby ihned opustili Írán a Irák. Kvůli konfliktu s USA

Svět

  15:53
DUBAJ/TEHERÁN - Bahrajn vyzval své občany, aby necestovali do Íránu a Iráku a pokud se tam již zdržují, aby tyto země neprodleně opustili. Americký spojenec to podle bahrajnské státní agentury BNA, na niž se odvolává agentura Reuters, zdůvodnil obavami o bezpečnost.

Teherán - ilustrační foto: Filip Krejčí, HedvábnáStezka.cz

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem se zvyšuje. Americké ministerstvo zahraničí ve středu nařídilo méně důležitým diplomatům a vládním pracovníkům USA v Iráku, aby zemi ihned opustili. Obává se iráckých šíitských milic, které jsou napojeny na Írán.

Íránské rakety mohou snadno zasáhnout bitevní lodě v zálivu, hlásí gardy

Zahraniční zaměstnance ze svého iráckého ropného pole v  sobotu evakuovala americká ropná společnost ExxonMobil. Američtí diplomaté v sobotu podle agentury Reuters varovali, že komerční letadla přelétávající Perský záliv riskují, že budou „chybně identifikována“.

Americký prezident Donald Trump podle amerických médií nechce s Íránem válčit, ale jednat. Trump je prý podrážděn postojem svých bezpečnostních poradců, kteří ho údajně tlačí do války s Teheránem. Možnost válečného konfliktu v sobotu vyloučil i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Autor: