Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Německá rozvědka vidí ve spolupráci s Rakouskem riziko úniku informací do Ruska

Svět

  16:04
BERLÍN - Německá kontrarozvědka vidí podle serveru listu Die Welt značné riziko ve spolupráci s kontrarozvědkou Rakouska. Obává se totiž možného úniku tajných informací, které sdílejí spojenci, do Ruska. Zda mají tyto obavy něco společného se současnou kauzou kolem končícího rakouského vicekancléře a šéfa rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, není zřejmé.

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy Thomas Haldenwang. foto: Medienmagazin, Flickr

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang podle serveru o svých pochybách o spolupráci s Rakouskem informoval v týdnu členy příslušného výboru parlamentu. Podobně kriticky se přitom údajně nevyjádřil poprvé. Oficiálně to německá kontrarozvědka komentovat nechce.

Jednou z příčin německých obav je loňská razie v rakouské kontrarozvědce (BVT), při níž policie zabavila i nosiče dat s velmi citlivými informacemi, například o pravicových extremistech. Za razií podle Die Welt stál primárně rakouský ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ). Právě zástupci jeho strany přitom udržují velmi úzké kontakty s Ruskem, jak ukázal i případ Stracheho.

Ten na videu natočeném tajně na Ibize v roce 2017 jedná s údajnou příbuznou ruského oligarchy o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek. V sobotu, tedy den poté, co se o existenci záznamu dozvěděla prostřednictvím německým médií veřejnost, Strache oznámil, že se kvůli kauze vzdává politických funkcí.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...