Fotky: Strahov je kulturní památka, přesto se rozpadá. Nevyplatí se do něj investovat

Fotky: Strahov je kulturní památka, přesto se rozpadá. Nevyplatí se do něj investovat
Areál, původně Masarykův státní stadion, byl postaven za první republiky. Měl sloužit sokolským sletům. "Bylo tu jen písčité cvičiště a dřevěná tribuna," vysvětluje historik architektury Zdeněk Lukeš.
Na této fotografii je zaznamenána dělnická olympiáda z roku 1926. Sešlo se na ní 133 tisíc diváků.
V roce 1932-1938 nahradili Karel Kopp a Ferdinand Balcárek dřevěnou tribunu ocelovou konstrukcí podél oválu. Za protektorátu Čechy a Morava Němci areál využili k vojenské přehlídce u příležitosti 50. narozenin Adolfa Hitlera.
Během komunismu se na Strahově každých pět let pořádali spartakiády. V té době vznikla také východní tribuna (v pozadí) s bazénem a tělocvičnami od architektů Oliviera Honke-Houfka, Zdeňka Kuny a Zdeňka Stupky.
Foto: Tomáš Vocelka
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
18. 5. 2019 16:20
V Praze začíná 5. ročník festivalu Open House. Projekt, který lidem otevírá památky a zajímavé objekty, má letos na seznamu 38 novinek. Mezi největší lákadla patří Základní škola Bílá v pražských Dejvicích, protiatomový kryt v hotelu Jalta anebo Desfourský palác. "Mimo ně můžou letos návštěvníci vidět i funerální architekturu, jako je hřbitov ve Strašnicích, a poprvé také strahovský stadion," říká mluvčí festivalu Michaela Pánková. Stadion z roku 1926 je kulturní památkou, několik desetiletí už ale chátrá. Podívejte se v galerii na současnou i historickou podobu celého areálu. Dozvíte se, co brání rekonstrukci jednoho z největších sportovišť na světě.
 

Právě se děje

Další zprávy