Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kurz ukončil vládní koalici se Svobodnými a chce uspíšit předčasné volby

Svět

  20:16aktualizováno  21:21
VÍDEŇ - Rakouský kancléř šéf lidovců Sebastian Kurz v sobotu večer oznámil ukončení vládní koalice se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Zároveň sdělil, že prezidentovi navrhl, aby co nejdříve vypsal předčasné parlamentní volby. Kurz tak reagoval na vládní krizi, kterou vyvolala aféra kolem vicekancléře a předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.

Sebastian Kurz. foto: Reuters

V pátek se na veřejnosti objevila videonahrávka, na níž Strache před volbami v roce 2017 domlouvá s údajnou příbuznou ruského oligarchy podporu své strany výměnou za protislužby. Šéf svobodných v sobotu oznámil, že kvůli skandálu odstupuje ze všech funkcí.

Po skandálu se hroutí rakouská vláda. Stál za třaskavou nahrávkou německý komik Böhmermann?

Rakouský prezident Alexandr Van der Bellen Kurzův návrh v sobotu večer podpořil. Zároveň sdělil, že o dalších krocích bude s kancléřem hovořit v neděli. Předčasné volby jsou jedinou cestou, jak obnovit důvěru ve veřejné instituce, řekl Van der Bellen podle agentury Reuters.

‚Co je moc, to je moc‘

Šéfka opoziční Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová podle Reuters už řekla, že vypsání předčasných voleb jeho strana nebude bránit, pokud se příslušný návrh ocitne v parlamentu.

Kurz novinářům podle agentury APA řekl, že koalici své Rakouské lidové strany (ÖVP) s FPÖ při prvním pochybení nevypověděl. „Ale po včerejším (pátečním) videu musím zcela upřímně říci, že co je moc, to je moc,“ dodal premiér.

Video bylo údajně natočené v roce 2017 na Ibize před rakouskými parlamentními volbami. Při jednání, které bylo tajně nahráváno, se hovořilo o tom, že žena vydávající se za neteř ruského oligarchy by mohla koupit podíl v bulvárním listu Kronen Zeitung, nejčtenějším rakouském deníku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho svobodné. Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky.

Autor: