Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovizi vyhrál Nizozemec Duncan Laurence. Česko skončilo jedenácté

Duncan Laurence
Duncan Laurence
Foto: Facebook

Vítězem 64. ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Finále soutěže se konalo v izraelském Tel Avivu. Zúčastnili se ho zástupci 26 zemi, jako zvláštní host vystoupila americká zpěvačka Madonna. O výsledcích klání rozhodují hlasy národních porotců všech zúčastněných států, k nimž se pak přičtou hlasy diváků. Zatím nejlepším českým výsledkem v soutěži je loňské šesté místo zpěváka Mikolase Josefa.

Izraelské pořadatelství od samého počátku budilo kontroverze. Izraelská vláda původně usilovala o to, aby se soutěž konala v Jeruzalémě, nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv. Podle kritiků chce Izrael celou akcí odvést pozornost od násilí v palestinském Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

První ročník eurovizního klání se konal v květnu 1956. Soutěž patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Za nejslavnějšího vítěze je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Témata:  Eurovize Duncan Laurence

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy