Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak si za pár kaček pořídit byteček? Stačí pracovat na ministerstvu

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    19. 5. 2019
    06:15

    Dovolit si bydlení ve velkých městech je čím dál tím větší luxus. Ceny nájmů raketově rostou a lidé si musí sahat hlouběji a hlouběji do peněženek. Jenže existují i výjimky, jako třeba služební byty ministerstvech a Úřadu vlády. A tak se dá za skutečně hezký peníz bydlet i v centru Prahy.

    Průměrná cena pronájmu bytu za m2 se v hlavním městě pohybuje kolem 350 korun za měsíc. A to nepočítáme energie a služby. Jenže některá ministerstva nabízí ubytování ve služebním „hnízdečku“ za cenu i třikrát nižší. Například resort financí má k dispozici hned 13 bytů různých velikostí od garsonek až po luxusní 3+1. A cena? Za metr čtvereční v průměru jen 148 korun. A i když si nájemníci musí hradit služby sami, jsou byty beznadějně obsazené a další zájemci čekají v pořadníku. 

    Na bydlení přispějí

    Většina ministerstev jinou formu bydlení zaměstnancům nenabízí, ale najdou se i výjimky. Resort zemědělství například dotuje pokoje svým pracovníkům na ubytovně. Měsíčně na to vynaloží 42 525 korun. To na obraně se musí plácnout přes kapsu víc. Přispívají totiž na bydlení vojákům, kdy měsíčně vyplatí na hlavu 3397 korun. Celkově se pak částka vynaložená na tento příspěvek za loňský rok vyšplhala na 930 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj zase jako benefit dává slevu. Prvních šest měsíců platí nájemníci 50 procent úhrady za bydlení a dalšího půl roku pak 75 procent.

    Mají narváno

    Díky příznivým cenám je většina služebních bytů rozebraná a velice obtížné je sehnat pokoj i na ministerských ubytovnách. Trochu jiná situace je na Úřadu vlády, kde se bydlení ve služebním ještě sehnat dá. A ne jen tak někde, ale třeba v Hrzánském paláci přímo na Pražském hradě. Jenže tam se zaměstnancům asi příliš nechce, jelikož nájemné je určeno podle odhadu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a byteček na Hradě asi nebude z nejlevnějších.

  • 1.Úřad vlády

    Na vládě mají celkem 21 služebních bytů, které jsou hlavně formu apartmánů nebo samostatných pokojů s příslušenstvím na chodbě. Sedm bytů je v Hrzánském paláci na Hradě, dalších 5 ve Slavíčkově vile, sedm v Chabrech a po jednom bytu mají správci v Lichtenštejnském paláci a Kramářově vile. Nájemné v nich je od 3604 do 7308 korun bez služeb za osobu a záleží i na velikosti bytu a jeho poloze. Jiné benefity na ubytování svým zaměstnancům Úřad vlády nenabízí.

    Andrej Babiš (ANO) s červenou čepicí Silné Česko, kterou okopíroval od Donalda Trumpa Andrej Babiš (ANO) s červenou čepicí Silné Česko, kterou okopíroval od Donalda Trumpa | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 2.Ministerstvo školství

    Resort školství, mládeže a tělovýchovy služební byty svým zaměstnancům nenabízí, protože žádnými nedisponuje. V případě potřeby je pracovníkům nabízeno ubytování na základě uzavřených smluv v objektu Centrum Krystal v pražském Veleslavíně. Bydlení si tam ale musí financovat sami.

    Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 3.Ministerstvo práce a sociálních věcí

    Šest bytů v areálu ministerstva na Karlově náměstí nabízí zaměstnancům i resort práce. Jenže 5 z nich je menších než 25 metrů čtverečních. Ministerstvo uvedlo, že obýváno je „několik z bytů“ a řídí se příkazem ministryně. Výši nájmu ale neuvedlo, jen v případě prvního nájmu lze poskytnout slevu. Další formy příspěvků nebo ubytování svým zaměstnancům resort nenabízí.

    Jana Maláčová po koaliční radě (1.4.2019) Jana Maláčová po koaliční radě (1.4.2019) | Foto Blesk - Tonda Tran

     

  • 4.Ministerstvo zemědělství

    Ministerstvo zemědělství disponuje rovnou bytovým domem v pražské Písnici a k tomu ještě jedním služebním bytem na Praze 5. Celkem se jedná o 13 bytů, z nichž volné byly 4. U dvou z nich ale už běžela žádost o přidělení. „Všechny služební byty ministerstvo zemědělství pronajímá v cenách dle cenové mapy. Ubytovaným jsou účtovávány energie dle skutečné spotřeby a další provozní poplatky (úklid a osvětlení společných prostor, výtah, komunální odpad apod.),“ uvedl pro Blesk mluvčí rezortu Vojtěch Bílý. Kromě toho rezort umožňuje zaměstnancům ubytování na ubytovně se 42 pokoji. „Na rozdíl od služebních bytů v tomto případě využívá jako zaměstnavatel zákonné možnosti dotovat ubytování zaměstnancům na ubytovnách a měsíčně takto vynaloží 42 525 Kč,“ dodal Bílý.

    Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Michal Protivanský

  • 5.Ministerstvo dopravy

    Na dopravě disponují dvěma služebními byty, přičemž využívaný je pouze jeden. Nájemné v něm činí 8861 korun a na dalších patnáct stovek vyjdou zálohy. Jinou formu ubytování rezort svým zaměstnancům ani neposkytuje, ani nedotuje.

    Vladimír Kremlík v Lánech (15.4.2019) Vladimír Kremlík v Lánech (15.4.2019) | Blesk:Martin Přibyl CNC

  • 6.Ministerstvo životního prostředí

    Rezort nedisponuje žádnými služebními byty a ani žádnou formou nehradí bydlení svým zaměstnancům.

    Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při rozhovoru pro Blesk Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při rozhovoru pro Blesk | Foto CNC - Michal Protivanský

     

  • 7.Ministerstvo obrany

    Rezort obrany ještě loni disponoval 3 služebními byty, letos jsou to už jen 2 a jsou plné. Nájem v nich činí 121 korun za metr čtvereční bez služeb. Do toho ale ministerstvo přispívá na bydlení vojákům z povolání. Ti mají nárok na 3 tisíce korun (v Praze ještě o stovku víc) a k tomu ještě na dalších 300 za každého člena rodiny ve společné domácnosti, maximálně ale 1200 korun. Jen loni takto vyplatilo ministerstvo 930 milionů korun. „Civilové“ pracující pro rezort mají smůlu, těm žádný příspěvek na bydlení od ministerstva nechodí.

    ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) | profimedia

  • 8.Ministerstvo zahraničí

    Rezort české diplomacie služebními byty nedisponuje a svým zaměstnancům tento benefit nabídnout nemůže.

    Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček | Blesk:ALEXANDR MALACHOVSKÝ

  • 9.Ministerstvo zdravotnictví

    Jediný služební byt, který mají na ministerstvu k dispozici, se nachází přímo v budově rezortu na Palackého náměstí. Je skoro 53 metrů čtverečních velký a obsazený. Nájemné se zde měsíčně platí ve výši 7668 korun. Jiné možnosti ubytování nebo příspěvků rezort zaměstnancům nenabízí.

    Ministr zdravotníci Adam Vojtěch (ANO) Ministr zdravotníci Adam Vojtěch (ANO) | Blesk:Daniel Ćernovský, CNC

  • 10.Ministerstvo spravedlnosti

    Jedním a neobsazeným služebním bytem v současnosti disponují na rezortu spravedlnosti. „Byt je určený především ke krátkodobému ubytování (do 5 dnů) vedoucím pracovníkům rezortu a při pracovních cestách, v takovém případě bezplatně,“ sdělila Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva s tím, že k dlouhodobému pronájmu nedochází. Jiné možnosti bydlení rezort nenabízí.

    Marii Benešovou uvedl do úřadu ministryně spravedlnosti premiér Andrej Babiš (30.4.2019) Marii Benešovou uvedl do úřadu ministryně spravedlnosti premiér Andrej Babiš (30.4.2019) | Foto Blesk - Tonda Tran

  • 11.Ministerstvo financí

    Rezort státní kasy hospodaří se 13 služebními byty po celé Praze a všechny jsou využité. Navíc mají i pořadník, kam přibývají žadatelé o služební bydlení. Byty jsou v domech různých kategorií i stáří a i jejich velikost se liší. K dispozici jsou garsonky i „třípokojáky“. Průměrná cena nájmu za m2 činí 148 korun bez služeb. Nastavení tržního nájemného vycházelo z cenových map ministerstva pro místní rozvoj a prý je pravidelně porovnáváno s mapou cen, kterou sestavuje Asociace realitních kanceláří. Navíc na financích disponují i ubytovnou ve Voctářově ulici v Praze 8. Tam si zaměstnanci veškeré náhrady na ubytování platí sami.

    Alena Schillerová Alena Schillerová | Blesk Pecák

  • 12.Ministerstvo vnitra

    S cca 200 služebními byty hospodaří rezort vnitra. Ty jsou rozesety po Praze i Středočeském kraji a jsou všechny plně obsazeny. Výše nájmu prý odpovídá ceně v místě a čase obvyklém. V Praze je to ale jen 126 korun za metr čtvereční. Dalších 240 jednotek pak rezort nabízí na rodinných ubytovnách v hlavním městě a v Kladně. Tyto formy bydlení si uživatelé hradí sami. Na rezortních ubytovnách jsou poskytovány pokoje i policistům, hasičům a zaměstnancům, kteří mají místo trvalého bydliště odlišné od místa výkonu služby.

    Sjezd ČSSD v Hradci Králové (1.3.2019) Sjezd ČSSD v Hradci Králové (1.3.2019) | Blesk - Jakub Poláček

  • 13.Ministerstvo pro místní rozvoj

    Rezort pro místní rozvoj má k dispozici 51 pokojů v ubytovně ve Velehradské ulici v Praze 3 a všechny jsou plně obsazeny. Kromě toho mají na ministerstvu i čtyři služební byty, ze kterých je volný pouze jeden. Cena nájmu bytu je 16 800 korun měsíčně, průměrná úhrada v ubytovně pak 3585 korun. Rezort poskytuje i benefit, kterým je příspěvek na ubytování. Ten je stanoven po dobu prvních šesti měsíců ubytování ve výši 50% z úhrady a po dobu dalšího půl roku ve výši 25%.

    Ministryně pro místní rozvoj  Klára Dostálová (za ANO) Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) | profimedia

  • 14.Ministerstvo průmyslu a obchodu

    Jeden služební byt mají k dispozici na ministerstvu průmyslu. Platí se za něj měsíčně 10 133 korun a je plný. Výše nájemného byla stanovena na základě znaleckého posudku. Jiné možnosti zaměstnanci rezortu nemají.

    Karel Havlíček, nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, nový ministr průmyslu a obchodu | Foto Blesk - Daniel Černovský

  • 15.

    Čtyři služební byty mají k dispozici na ministerstvu kultury. Všechny jsou plně obsazené. Nájemné v nich bylo 8640 korun a v garsonce 3482 korun měsíčně mimo energií a služeb. V rámci dohod navíc platí ministerstvo některým zaměstnancům ubytování v Praze. Celkově se jedná o 80 140 korun měsíčně.

    Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) byl hostem pořadu epicentrum dne 29.4.2019. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) byl hostem pořadu epicentrum dne 29.4.2019. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kurna1 ( 19. května 2019 09:45 )

prastakopepíčku takové jako jsi ty - Bureš potřebuje k nalevání jeho rozumů do té vypatlané hlavy, kterou máš !!!

prasatkopepicek ( 19. května 2019 07:55 )

Coze? To je nejaka predvolebni kampaaaaaaaan! Ti pirati uz opravdu nevi jak by tuhle uspesnou vladu podrazili.
Tohle se delo driv, hlavne teda za Kalouskaaaa. Tehdy byla vlada zla a urednici jednali s lidmi jak s dobytkem. Jak rekl minuly tyden Babis - nikdo tu za celou dobu nic neudelal, az on.
Ted je to proste jine - vlada je stabilni, plna odborniku, nikdo nekeca a vsichni makaji.
Takze i urednici jsou jini, lepsi.
MafiANO, je nam lip!

Brichacek ( 19. května 2019 06:23 )

Žadné ministerstvo nechodí do práce a nic ne nevytvaří tak logicky nemůže nic dotovat. Dotují to občané našeho statu a je. Nedotuje nikdo. Vsechny tyhle prebendy pro by du POVALEČŮ je butno zrušit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa