18. května 2019 • 22:20

SOUHRN MS: Slováci vyhráli nad Británií 7:1, Švédi porazili Švýcary

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sobotní program hokejového MS nabídl hned několik překvapivých momentů. Tím největším byla prohra zatím suverénního Německa, které podlehlo Kanadě vysokým rozdílem 1:8, oba týmy si však zajistily postup do čtvrtfinále. Italům se podařilo vstřelit první gól na turnaji, Norsku podlehli 1:7. USA si poradily s Dánskem 7:1, Rusové vyhráli 3:1 nad Lotyšskem. Z výhry se radují i hokejisté Slovenska, kteří porazili poslední celek tabulky skupiny A Velkou Británii 7:1 a jejich naděje na postup tak stále žije, Švédi vyhráli 4:3 nad Švýcarskem.



Skupina A

Hokejisté USA v klidu porazili Dánsko 7:1 a mají čtvrtou výhru

Američané o výhře rozhodli v první třetině, kterou vyhráli 4:0. Dvěma góly a asistencí se na zisku tří bodů podílel útočník Alex DeBrincat, tři asistence si připsal kapitán Patrick Kane.

Svěřenci trenéra Jeffa Blashilla o osudu duelu rozhodli již v první dvacetiminutovce, do první šance se ale dostali Dánové. Již po pěti sekundách hry se sám před brankářem Schniderem objevil Regin, skórovat ale nedokázal.

Favorit byl mnohem produktivnější. Do vedení se dostal v 11. minutě, kdy se po Hanifinově přihrávce dostali do brejku Ryan s Vatranem a bez problémů překonali Nielsena v dánské brance. Druhý gól přidal o 29 sekund později v přesilovce DeBrincat, a když se pak prosadili ještě Keller a Kreider, bylo o vítězi jasno.

Dánsko sice dokázalo ve 25. minutě zásluhou Olesena snížit, druhý gól DeBrincata ale hráčům Spojených států vrátil klid na hokejky. Galbraitha, který od druhé části nahradil Nielsena, ještě překonali Larkin a Eichel.

Góly

Domácí: 24:50. Olesen

Hosté: 10:34. Vatrano, 11:03. DeBrincat, 14:24. Keller, 18:49. Kreider, 31:55. DeBrincat, 33:17. D. Larkin, 51:19. Eichel

Sestavy

Domácí: Nielsen (21. Galbraith) – O. Lauridsen, M. Lauridsen, Jensen Aabo (A), Lassen, Nicholas Jensen, O. Larsen, Lassen – Boedker, Regin (C), P. Russell – Nicklas Jensen, Jesper Jensen, Storm – Meyer, Madsen (A), Bau Hansen – Poulsen, Jakobsen, From – Olesen.

Hosté: Schneider (Demko) – Suter (A), Martinez, Skjei, Hanifin, Q. Hughes, Fox, Wolanin – DeBrincat, D. Larkin (A), P. Kane (C) – J. Hughes, Eichel, Kreider – J. van Riemsdyk, White, Keller – Vatrano, Glendening, D. Ryan.

Rozhodčí

Martin Fraňo (CZE), Mikko Kaukokari (FIN) – Dmitrij Šišlo (RUS), Nathan Vanoosten (CAN)

Stadion

Steel Arena

Hokejisté Kanady deklasovali na MS Němce,oba týmy jsou v play off

Němci sice na turnaji vyhráli všechny čtyři předešlé zápasy, proti Kanadě ale favority nebyli a o protivníkově síle se také rychle přesvědčili. Již po 79 sekundách byl vyloučen Nowak a Chabot přesilovku záhy využil, skóre otevřel v čase 2:01.

Treutleho, jenž dostal šanci v německé brance, ještě v první třetině překonal Stone, který se poté stal ústřední postavou druhé části. V 27. minutě prokázal, proč je Kanada nejlepším týmem v početních výhodách na turnaji, a 71 sekund před koncem vrátil zámořským hráčům třígólový náskok a klid na hokejky.

Německo totiž dokázalo v 39. minutě snížit na 1:3, když využilo zaváhání rozhodčích, kteří soupeře chybně potrestali za příliš mnoho hráčů na ledě. Kanaďané ale na Ehlizův gól dokázali zareagovat již po 48 sekundách.

V pohodě hrající favorit nakonec ve třetí části přidal další čtyři branky, když se prosadil i v oslabení. Dvakrát se mezi střelce zapsal Mantha, který se tak se sedmi góly dostal do čela tabulky střelců šampionátu. Němce ale vysoká prohra mrzet nemusela, jistotu postupu do čtvrtfinále jim dala již odpolední výhra USA nad Dánskem.

Góly

Domácí: 02:01. Chabot, 16:43. Mark Stone, 26:02. Mark Stone, 38:49. Mark Stone, 43:01. Mantha, 44:55. Mantha, 45:28. S. Reinhart, 53:10. Cirelli

Hosté: 38:01. Ehliz

Sestavy

Domácí: M. Murray (Hart) – Nurse, Severson, Chabot, Stecher, Theodore, P. Myers, Fabbro – Marchessault, Dubois (A), Mark Stone – Cirelli, Couturier, S. Reinhart – McCann, Turris (C), Mantha – Henrique, Jost, D. Strome – Joseph.

Hosté: Treutle (Niederberger) – M. Müller (C), Holzer, Y. Seidenberg, Nowak, J. Müller, Reul, Schopper – Ehliz, Hager (A), Pföderl – Tiffels, Draisaitl (A), Kahun – Plachta, Michaelis, Eisenschmid – Fauser, Bergmann, Noebels – Mauer.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Staňo (SVK) – Kaderli (SUI), Leermakers (NED)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

6510 diváků

Slováci deklasovali na MS Brity 7:1, šance na play off žije

Slováci položili základ výhře již v první třetině, do úvodní velké šance se ale dostal soupeř. Již v první minutě se do brejku dostal Betteridge, při zakončení mu ale sklouzl puk z hokejky.

K prvnímu i druhému gólu domácí reprezentace pomohli Britové. V čase 2:04 tečoval Sekerovu střelu Jonathan Phillips, za 21 sekund kapituloval brankář Bowns podruhé, když po Tatarově akci skončil puk za jeho zády po zásahu O'Connora. Když se poté v 10. minutě trefil v přesilovce Marinčin, bylo rozhodnuto.

Hammond sice v 18. minutě překonal Godlu, který dostal na turnaji šanci jako třetí slovenský gólman, ale žádný obrat se nekonal. Ve druhé třetině v klidu hrající favorit přidal další tři branky a jistě mířil za třetí výhrou na turnaji. O poslední gól se postaral v 58. minutě Bondra, který lehce tečoval Kochovu střelu.

Góly

Domácí: 17:44. Hammond

Hosté: 02:04. Sekera, 02:25. Tatar, 09:02. Marinčin, 24:33. Čajkovský, 29:09. Studenič, 35:11. Sukeľ, 58:00. Bondra

Sestavy

Domácí: Bowns (17. Whistle) – O'Connor, D. Phillips, Lee, Richardson (A), Ehrhardt, Mosey, Billingsley – Lake, Davies, Betteridge – Farmer, Hammond, Dowd (A) – Kirk, Perlini, Shields – Ferrara, Lachowicz, J. Phillips (C) – Lewis.

Hosté: Godla (Rybár) – Sekera (C), Černák, Marinčin, Čajkovský, Koch, Fehérváry – Tatar (A), L. Hudáček, Pánik – Nagy (A), Krištof, Studenič – Daňo, Sukeľ, Lantoši – Lunter, Buc, Liška – Bondra, Zigo.

Rozhodčí

Brett Iverson (CAN), Stephen Reneau (USA) – Bill Hancock (USA), Miroslav Lhotský (USA)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7440 (vyprodáno) diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 0 1 36:11 18
2. Finsko 7 5 0 1 1 22:11 16
3. Německo 7 5 0 0 2 18:18 15
4. USA 7 4 1 0 2 27:15 14
5. Slovensko 7 3 1 0 3 28:19 11
6. Dánsko 7 1 1 1 4 18:23 6
7. Velká Británie 7 0 1 0 6 9:41 2
8. Francie 7 0 0 2 5 14:34 2

Skupina B

Rusko porazilo Lotyše 3:1 a je ve čtvrtfinále spolu s ČR

V první šanci ruského týmu se ocitl ve třetí minutě Gusev a o chvíli později zahrozil i Ovečkin, ale minul. V 11. minutě se radovali Lotyši, když se při Gavrikovově vyloučení trefil z pravého kruhu obránce Cibulskis z Hradce Králové.

Za tři minuty pomohla Lotyšům po pokusu Kučerova v přesilové hře tyč, ale Keninšův čtyřminutový trest přečkali. Gusev trefil z boku také konstrukci branky, na druhé straně měl možnost z dorážky Meija.

Po 27 sekundách druhé části favorit vyrovnal. Pravý horní roh Merzlikinsovy branky trefil obránce Orlov. Ve 24. minutě při Kudlově trestu otočil stav Gusev, další možnost měl Malkin.

Vyrovnat mohl v polovině utkání po návratu z trestné lavice Cibulskis, ale Vasilevskij jeho pokus kryl. Ve 33. minutě zvýšil na 3:1 Kučerov, jehož pokus o zakončení nešťastně srazil hokejkou mezi betony lotyšského gólmana Sotnieks.

Lotyši v závěru druhé části nevyužili 31 sekund trvající přesilovku pěti proti třem a v závěrečném dějství sborná náskok udržela. V power play mohl ještě zvýšit rozdíl Anisimov.

Góly

Domácí: 10:28. Cibulskis

Hosté: 20:27. Orlov, 23:50. N. Gusev, 32:40. Kučerov

Sestavy

Domácí: Merzlikins (40.–41. Gudlevskis) – Cibulskis, A. Kulda, Sotnieks (A), Zile, Balinskis, Jaks, Dzierkals – Balcers, Blugers, Keninš – Darzinš (C), Meija, Indrašis – Roberts Bukarts (A), Bičevskis, Rihards Bukarts – Gegeris, Batna, Marenis.

Hosté: Vasilevskij (Georgijev) – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Tělegin – Dadonov (A), Malkin, Grigorenko – Barabanov, Kuzněcov (A), Ovečkin – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – S. Plotnikov, Andronov, Kovalčuk (C).

Rozhodčí

Hribik (CZE), Sidorenko (BLR) – Goljak (BLR), Oliver (USA)

Stadion

Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava

Návštěva

9 084 diváků

Italové dali v Bratislavě první gól, ale podlehli Norům jasně 1:7

Italové se dočkali alespoň prvního gólu v turnaji. Přesto zůstávají nejhorším týmem s nulovým ziskem ze šesti odehraných utkání a skóre 1:45. Nováček má přesto ještě naději na záchranu mezi elitou. V posledním utkání se Italové utkají s Rakouskem, před nímž je sice ještě nedělní souboj s českými hokejisty, ale zatím ještě ani oni v Bratislavě nebodovali.

Favorizovaní Norové sice střelecky jasně ovládli úvodní dějství (14:6), do velkých možností je ale pozorně hrající Italové nepouštěli. Na konci 11. minuty se naopak dostal do sóla útočník Miceli a vypálil, ale Holm Seveřany podržel. V 16. minutě šli Norové do vedení, když Lesundovu ránu dokázal dokonale k tyčce tečovat Reichenberg.

I v průběhu druhého dějství měli Italové příležitosti k ukončení dlouhého gólového půstu. Ve 23. minutě vzal na sebe Traversa zakončení přečíslení dvou na jednoho, ale Holm zůstal po jeho střele zápěstím neprůstřelný. Na druhé straně byl po polovině zápasu blízko druhému gólu Haga, puk mu ale u prázdné branky utekl. Její strážce Bernard pak parádním zásahem vychytal norskou hvězdu Patricka Thoresena.

Třetí třetina rozhodla. Trettenes v jejím úvodu přidal druhý gól Norů, Miceli však odpověděl už za 16 vteřin a Italové mohli takřka po 448 minutách slavit gól mezi elitou. Nebyl jim ale vůbec nic platný. O necelé dvě minuty později uklidnil Nory Haga, pak se prosadili ještě Lindström, Olden, Röymark a Espeland.

Norové mají jistotu záchrany, Italy čeká přímý souboj o udržení na závěr skupiny proti Rakousku. Šanci mají i v případě, že by Rakušané nečekaně porazili český výběr.

Góly

Domácí: 42:03. Miceli

Hosté: 15:23. Reichenberg, 41:47. Trettenes, 43:55. Haga, 47:45. Lindström, 49:06. Olden, 51:39. Röymark, 59:09. Espeland

Sestavy

Domácí: Andreas Bernard (De Filippo Roia) – Trivellato, Hofer, McMonagle, Helfer, Tauferer, L. Zanatta, Pavlu, Marchetti – Gander, Andergassen, Traversa – S. Kostner, Bardaro, Miceli – Insam, Ramoser, Rosa – Hochkofler, de Luca, Lambacher.

Hosté: Holm (Haukeland) – Holös, Bonsaksen, Lesund, Espeland, Johannesen, Bull, Nörstebö, Kaasastul – Olden, P. Thoresen, M. Olimb – Trettenes, Haga, Valkvae Olsen – Lindström, Martinsen, Reichenberg – Röymark, K. Forsberg, Roest.

Rozhodčí

Romasko (RUS), Tufts (USA) – McCrank (CAN), Nikulainen (FIN)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

8872 diváků

Góly

Domácí: 18:44. Wennberg, 25:20. W. Nylander, 28:28. E. Gustafsson, 51:47. Ekman-Larsson

Hosté: 04:09. Andrighetto, 27:58. Genazzi, 50:27. Haas

Sestavy

Domácí: H. Lundqvist (Markström) – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), J. Klingberg, Ekholm (A), M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg – Wennberg, Hörnqvist (A), W. Nylander – E. Lindholm, E. Pettersson, Landeskog – A. Kempe, Eriksson, Lander – Krüger, Lindblom, Rasmussen – Bratt.

Hosté: Berra (Genoni) – Y. Weber, Josi (A), Loeffel, Genazzi, Diaz (C), Rod, Frick, Fora – Praplan, Hischier, Fiala – Hofmann, Kurashev, Martschini – Scherwey, Andrighetto, Haas – Ambühl, Bertschy (A), S. Moser.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Nikolic (AUT) – Jensen (DEN), Ondráček (CZE)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9085 diváků

Švédové těsně porazili Švýcary, ti mají jistotu čtvrtfinále

Repríza loňského finále začala oboustranně svižně, v úvodních sekundách nevyužil šanci Frick, na druhé straně zkoušel štěstí Ekman-Larsson, jehož pokus škrtl o brankovou konstrukci. Na začátku páté minuty už šli ale Švýcaři do vedení, poté co se bekhendovým zakončením pod Lundqvistovým betonem prosadil Andrighetto.

Odpovědět mohl vzápětí Wennberg. Jeho první pokus zastavil pohotově Berra, z dorážky mířil švédský útočník těsně vedle tyčky. Právě Wennberg se ale v 19. minutě postaral o vyrovnání, když tečoval Klingbergovu střelu zápěstím od modré čáry. Švédové využili bleskově přesilovku a hříšníka Mosera poslali zpět do hry po pouhých třech vteřinách.

V nástupu do druhého dějství měli šance Josi a Hofmann, jenže Lundqvist byl pozorný. Vývoj skóre tak otočili na svou stranu Švédové. Ve 26. minutě uklidil dorážku za Berrova záda Nylander. Lundqvist se pak vyznamenal při dalších příležitostech Švýcarů, na Genazziho nechytatelnou bombu zblízka na konci 28. minuty, kdy se hrálo ve čtyřech na obou stranách, už ale stačit nemohl.

Uběhlo přesně půl minuty a Seveřané znovu vedli: Nylander dokonale přesně předložil kotouč obránci Eriku Gustafssonovi a ten nabídkou nepohrdl. Zvýšit mohl ve třetí části Elias Pettersson. V její polovině místo toho opět srovnal krok Haas, když zavěsil přesně v okamžiku, kdy Landerovi vypršel trest. Jenže 80 sekund na to Ekman-Larsson s pomocí tyčky vrátil vedení na stranu Tre kronor. Tentokrát definitivně. Švýcaři to na poslední dvě minuty zkusili bez gólmana, přes závar u Lundqvista už na vyrovnání nedosáhli.

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud