Zuby smoka. Všimněte si vroubkovaných okrajů

Zuby smoka. Všimněte si vroubkovaných okrajů Zdroj: Wikipedia

Skutečný drak žil kousek od našich hranic. Polský archosaurus tu dominoval ještě před dinosaury

Nebyl dinosaurem, ale i tak si zaslouží naši pozornost. Smok je totiž jedním z nejobávanějších evropských dravců všech dob. Draky známe z pohádek a legend a chápeme je pouze jako mytologické tvory bez reálného základu. Ovšem na jihu Polska, nedaleko od našich hranic, žil drak skutečný (nebo se alespoň těm pohádkovým hodně podobal). Od doby, kdy se procházel po okolí dnešního města Lisowice, už ale uplynulo hodně času.

V roce byla v roce 2007 na pozemku cihelny u městečka Lisowice ve Slezském vojvodství objevena fosilie velkého dravého pravěkého plaza. Její zkoumání ukázalo, že patří 201 až 205 milionů let starému tvorovi, který podle postavy z polské mytologie dostal jméno Smok wawelski neboli "Wawelský drak".

Smok nebyl dinosaurem. Stejně jako oni patřil do větší skupiny plazů zvaných archosauři (Archosauria), byl ale nejspíš zástupcem jiné jejich vývojové větve. Navíc žil v období pozdního triasu, kdy se dinosauři teprve dostávali na výsluní.

Polský tyranosaurus?

To však nezabránilo médiím, aby nadšeně nepsala o tom, že byl objeven "první polský dravý dinosaurus" nebo dokonce "polský Tyranosaurus rex". Trojice polských paleontologů, která nový druh popsala, měla s vyvracením těchto zpráv plné ruce práce. I proto, že přesné systematické zařazení smoka znesnadňuje množství znaků, které má společné buď s teropodními dinosaury, nebo s krokodýly.

Dokonce i podle některých paleontologů by se mohlo jednat o starobylého dravého dinosaura ze skupiny teropodů, většina badatelů ale s tímto zařazením nesouhlasí.

Jak Smok vypadal a čím se živil? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>