Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Streľba a dorážky. Taký je recept na góly, nie smiešne akcie

Hoci jeho zverenci nastrieľali v sobotu Veľkej Británii sedem gólov, tréner Craig Ramsay (68) hodnotil po stretnutí najmä veci, ktorým by sa mali vyhnúť.

19.05.2019 09:58
Libor Hudáček, Tomáš Tatar Foto: ,
Libor Hudáček a Tomáš Tatar pred britskou bránkou.
debata (9)

Silnejší súperi totiž herné výpadky tvrdo trestajú, o čom sa slovenskí hokejisti presvedčili aj počas prebiehajúceho šampionátu v Košiciach. Zároveň priznal, že ešte nikdy nehral väčšinu zápasu na päť útočných formácií.

„Veru nie, na to som doteraz nemal príležitosť. No chceli sme dať šancu všetkým chlapcom a oni zareagovali výborne,“ vravel skúsený Kanaďan.

Triumf Slovákov nad britským nováčikom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenský a britský fanúšik pred zápasom...

Ako sa cítite po vysokej výhre 7:1 nad Veľkou Britániou?

Každý triumf je dôležitý pre náladu v tíme. Je veľmi pekné, keď nastrieľate viac gólov. Niektoré sa mi naozaj páčili, boli po akciách, aké od hráčov žiadam. Opakujem im, aby strieľali a snažili sa dorážať. Do ofenzívy sa opäť veľmi dobre zapájali aj obrancovia. No stále ešte musíme pochopiť niektoré herné detaily, aby sme sa posunuli vpred. Aj keď vediete vyšším rozdielom, treba hrať naďalej to, na čom sme sa dohodli. Predviedli sme niekoľko výpadkov, no mali sme šťastie, že sa nám nevypomstili. Stratili sme dosť pukov a robili sme smiešne akcie, ktoré robiť nesmieme, keď chceme vyhrávať aj s najlepšími tímami.

Potešili vás výkonom Denis Godla a Dávid Bondra, ktorí dostali šancu prvý raz na turnaji?

Obaja zahrali výborne. Pre Godlu bolo veľmi náročné postaviť sa do bránky po takom dlhom čase. Po góle, ale aj pred ním, previedol niekoľko veľmi dôležitých zákrokov. Pôsobil na ľade dobre. Pochvalu si zaslúži aj Dávid, nadchol ma svojim nasadením. Mal veľkú príležitosť v oslabení, ktorú si sám vypracoval, a neskôr sa mu podarilo skórovať. Dobre však zahral aj Zigo, ktorý dostával v predošlých dueloch minimum priestoru. Všetci boli plne sústredení, čo je vždy najdôležitejšie, aby ste mali šancu správne naskočiť do zápasu.

Tomáš Zigo padá cez britského brankára Jacksona... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Tomáš Zigo, Jackson Whistle Tomáš Zigo padá cez britského brankára Jacksona Whistla.

Už ste niekedy odohrali zápas na päť útokov?

Nie, to veru nie. Asi som ani nikdy nemal takúto možnosť. Títo chlapci si však zaslúžili dostať priestor, zahrať si na majstrovstvách sveta. Skvelé je, že šancu využili a zahrali dobre. Ich reakcia bola skvelá a hrali ako ozajstní profesionáli.

Mužstvo sa rozstrieľalo a v dvoch dueloch po sebe skórovalo dokopy trinásťkrát. Čím to je?

Nemíňali sme si góly zbytočne v prípravných zápasoch (smiech). Všetko je o strieľaní a dorážkach. V prvej tretine sme si začali veľa prihrávať a prestali strieľať. Hráči si povedali, že už majú náskok a teraz budú vymýšľať krásne akcie. Puk má taký zvyk dostať sa do bránky, ak mu na to dáte šancu. Tlačte sa pred bránku, hľadajte si odrazené puky a strieľajte. V hokeji vyhráva jednoduchá hra a streľba. Je to jednouché.

Ako často to pripomínate hráčom?

Počítajme spolu. Asi osemkrát za tretinu, päťkrát cez prestávku a desaťkrát pred začiatkom zápasu. Takže dokopy je toho dosť (smiech). Krásna ukážka toho, čo treba robiť, bol gól Matúša Sukeľa v oslabení. Situácia dva na jedna, v ktorej neprišla žiadna krásna prihrávka, ale jednoduchá strela a dorážka. A bol z toho gól.

O vašich štvrťfinálových nádejach sa rozhodne v nedeľu podvečer. Ste typ, ktorý si pozrie takýto zápas?

Vôbec nie. Nikdy som to nerobil. Nechceli sme sa dostať do takejto pozície, no stalo sa. Duel iných tímov však nijako neovplyvníte.

TV Pravda: Igor Liba o MS v hokeji 2019 a slovenských hokejistoch.

Video

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji #Craig Ramsay