Hlavní obsah

Microsoft láká na novou aplikaci pro programátory. Nabídne ji zadarmo

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou bezplatnou aplikaci chystá společnost Microsoft. Zaujmout se s novinkou zvanou Windows Terminal bude snažit především programátory. Aplikace má ambice se stát centrálním místem pro přístup k příkazovým řádkům a shellům.

Windows TerminalVideo: archív tvůrců

 
Článek

Windows Terminal je zatím k dispozici pouze v testovací verzi, nicméně americký softwarový gigant se už nyní chlubí tím, co umí.

Pod taktovkou operačního systému Windows 10 bude tato aplikace usnadňovat práci vývojářům softwaru. Na krátkém ukázkovém videu, které Microsoft zveřejnil, lze vidět hlavní přednosti chystaného programu.

Foto: archív tvůrců

Windows Terminal

Patří mezi ně široké možnosti přizpůsobení pro vývojáře, možnost práce s několika kartami najednou či vykreslování textů za pomoci grafické karty. Windows Terminal mimochodem nabídne také zcela nové písmo, které je na první pohled velmi příjemné a řadu programátorů by tak mohlo skutečně oslovit.

Finální verze bychom se měli dočkat zhruba v polovině června. A jak již bylo uvedeno výše, Microsoft si za stažení ani používání nebude nic účtovat.

Microsoft sází na open source stále častěji

Tvůrci navíc prozradili, že již nyní pracují na nových funkcích, které Windows Terminal nabídne v některé z dalších aktualizací. Z toho je patrné, že nejde o jednorázovou akci a že chce americký softwarový gigant program rozvíjet i do budoucna.

Na open source, tedy software s volně dostupným zdrojovým kódem, se zaměřuje Microsoft stále častěji. Pro potřeby vývojářské komunity byl například již dříve implementován do systému Windows linuxový subsystém, před časem pak byl oznámen přechod na otevřené chromium u svého prohlížeče Edge.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám