Založ si blog

Keď ho proste miluješ

Keď ho proste miluješ, žiadne prekážky nie sú nezdolaťeľné.  Svoje by o tom vedeli dlho rozprávať Maroš Bauer a Vratko Boleslavský z Detvy. A koho, respektíve čo, vlastne tak veľmi milujú? Umenie predsa, vo všetkých jeho odtieňoch, farbách, vôňach…

Práve preto, len čo sa v Detve naskytol vhodný priestor, začali si plniť dlhoročný sen o vytvorení miesta pre umelcov. Hlavne však pre tých, pre ktorých nie je umelecká tvorba profesiou ale koníčkom. Rozhodli sa bezodplatne zastrešiť a ponúknuť priestory tým, pre ktorých nie je umenie zdroj obživy ale láska až za hrob.

V roku 2018 ponúklo KC Detva na prenájom priestory bývalého Podpolianskeho múzea. Keďže tieto priestory boli ideálne na zrealizovanie sna pána Bauera, začal rokovania o prenájme. Myšlienka založenia Domu umenia Arteska nadchla vedenie KC Detva, preto sa v Máji 2018 rozhodli ponechať budovu v správe mesta a poskytnúť priestory umeniu. Keďže prízemie bolo vzhľadom na vlhkosť nevyhovujúce, do úvahy prichádzalo jedine poschodie. Pánov umelcov to však neodradilo, rovnako ako ich neodradili nefunkčné kotly na kúrenie. Tie sa rozhodli zafinancovať z vlastných finančných zdrojov, aby mohli brány Domu umenia otvoriť pre umelcov a širokú verejnosť čo najskôr. Bohužiaľ im to nebolo umožnené, nakoľko budova spadá pod správu mesta. Financovanie kotlov teda muselo ísť cez KC Detva, ktoré však už v tom čase rozpočet navyše nemalo. Túto položku teda zahrnuli do rozpočtu pre rok 2019 a Arteska ostala bez vykurovania.

V Novembri 2018 pán Bauer podpísal zmluvu o prenájme. KC Detva chcelo poskytnúť, na podporu umenia, nájom vo výške energií, čo nakoniec nebolo možné, nakoľko sa muselo riadiť Všeobecným záväzným nariadením mesta. Z tohto dôvodu sa suma za prenájom vyšplhala na sumu ako za podnikateľské subjekty, čo skutočne nie je málo. Pána Bauera a pána Boleslavského však ani táto skutočnosť neodradila od splnia si svojho nezištného sna. Nájomnú zmluvu podpísali, založili spoločnosť Arteska s.r.o. a nájomné platia zo svojich osobných rozpočtov.

Konečne mohli začať realizovať svoje predstavy. V najväčších mrazoch, v budove bez kúrenia, sa pustili do práce. Ako prvé prišlo na rad vypratávanie priestorov po bývalom múzeu. Väčšinu vecí vynosili do podkrovia. Potom začali s výrobou výstavných panelov, stolov, stien na premietanie, kuchynskej linky, políc, recyklovali staré veci na vyhodenie…všetko vlastnoručne, svojpomocne. V priestoroch na poschodí vytvorili worshopovú miestnosť, recepciu, výstavný systém, systém rozptylu svetla bielou látkou, namontovali senzory automatického osvetlenia. Vchod a schodisko potiahli látkou a plátnom, ktoré priebežne pomaľujú návštevníci Artesky. Jedno takéto čarovné dielo už visí na medziposchodí. Vytvorili ho deti počas dňa otvorených dverí, deň pred oficiálnym otvorením. Potom prišlo na rad skultivovanie dvora, ktoré zavŕšila maľba plotu. Medzi posledné úpravy patrila výmena toaliet, zamontovanie hlásiča pohybu a, samozrejme, umiestnenie banera Dom umenia Arteska na budovu.

Viem, že z tohto článku to môže vyznievať ako jednoduchá rekonštrukcia, ak ale vezmeme do úvahy, že väčšinu prác si vlastnoručne, navyše v treskúcej zime, odmakali dvaja zanietenci pre umenie, musím nezaujato skonštatovať, klobúk dolu až po samú zem.

Aj keď by sa mohla na prvý pohľad zdať, že Arteska je len galériou vizuálneho umenia, opak je pravdou. Hneď prvá akcia, ktorá sa konala 14.4.2019 bola venovaná hlavne deťom. Plátno, rozprestreté na trávniku dvora, ľubovoľne maľovali po celý deň. Ďalšou krásnou akciou, opäť pre deti, bola výroba veľkého, veľkonočného vajíčka. Od oficiálneho otvorenia, ktoré sa konalo 15.4.2019, čiže za mesiac svojho fungovania, vytvorili Arteskáci 4 akcie zamerané smerom k deťom.

Dom umenia Arteska je súkromné kultúrne centrum umenia, ktoré usporadúva a  ponúka priestory na usporiadanie umeleckých výstav, workshopov, vzdelávacích a tvorivých aktivít v oblasti kultúry a umenia. Hlavným zameraním Domu umenia Arteska je poskytnúť priestor študentom a neprofesionálnym umelcom v oblasti fotografie, vizuálneho umenia a dizajnu na prezentáciu svojej tvorby. Zameriava  sa na  vzdelávanie v oblasti vizuálneho umenia širokej verejnosti vo forme kurzov, poskytuje poradenskú činnosť  pre umelcov a umelecké organizácie. Tiež sa zameriava na propagáciu a prezentáciu kultúry a umenia v každej jeho oblasti.

Cieľom umenia je robiť šťastným… MICHELANGELO, a presne o to ide zakladateľom Domu umenia Arteska v Detve, ktorých ani prekážky a financie neodradili od naplnenia svojich ideí.

 

 

 

Žlč

07.11.2021

„Zoberte im kyslík!“, vykrikujú davy. Nezaslúži si žiť, ten ktorý nespraví všetko, čo mu prikazuje vláda. Tak povedz, Pane, ako mám mať rada ten zlobou presýtený svet? Veď v ľudských dušiach kúsok citu niet a miesto krvi v žilách človeka s veľkou chuťou divo preteká už iba zahorknutá, vriaca žlč. Tak, prosím, človek, radšej mlč, lebo svojim jedom [...]

Hľadač šťastia

18.08.2021

Hľadač šťastia. Kniha z autorskej dielne dvoch skvelých autorov, Zdenky WenzlovejŠvábekovej a Juliena Dana, aká sa vám do rúk dostane len zriedka. Ťažké, ľudské osudy poprepletané neskutočne silným odkazom pre všetkých, ktorí bezcielne blúdia životom, pre všetkých tých, ktorí pod ťarchou okolností rezignovali, ale aj pre tých, ktorí majú pocit, že šťastie sa [...]

500 000 eur

18.08.2021

500 000 eur – sumička, z ktorej by sa podlomili kolená každému výhercovi. A teraz si skúsme predstaviť, čiste teoreticky, že by sa do lotérie prihlásili všetci zamestnanci našich strategických zložiek. Ak by boli plne očkovaní, nič nepredstaviteľné. Ďalej si predstavme, opäť čisto teoreticky, s dostatkom bujnej fantázie, že si všetci títo zamestnanci [...]

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Prezidentka povýšila a vymenovala troch generálov. Čaputová vyzdvihla ich pôsobenie v štruktúrach NATO

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

kuricovatomalova

Padáme na dno, potom dvíhame sa z popola, akoby naša viera nikdy silná nebola, akoby až vtedy zachcelo sa nám opäť žiť. Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 185
Celková čítanosť: 404136x
Priemerná čítanosť článkov: 2185x

Autor blogu

Kategórie