Alpské lyžování je náročný sport. Role rodičů je klíčová, říká trenér Ester Ledecké Tomáš Bank

V závodu nemůžu nic ovlivnit, pouze to, co se děje před tím. Tak vysvětluje trenér olympijské vítězky Ester Ledecké a trenér roku v kategorii individuálních sportů Tomáš Bank důvody, proč je trenérství alpského lyžování jiné povahy než hokeje. Řekl to v pořadu Host Radiožurnálu Sport.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká

Ester Ledecká | Foto: Herbert Slavík

Ester Ledecká se v první polovině uplynulé sezony podle Banka zlepšovala, výsledky gradovaly, v polovině ledna v závodě světového poháru ale spadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je v alpském lyžování role rodičů a trenéra? A jak vypadá budoucnost Ester Ledecké? Odpovídá Tomáš Bank

A od té doby už to nešlo směrem, jaký by si představoval. „Výsledky byly spíše horší, než si myslím, že by měly být,“ nastiňuje.

Nyní už ale začali s letní přípravou, trénují na sněnu a vše vypadá, že je na dobré cestě. „Nevidím tam ani smítko toho, že by měla nějaký respekt, nebo že by si nevěřila,“ dodává.

V trénincích se zaměřují na techniku, ale také testují nový materiál. Na sníh vozí třeba i sedm párů lyží a všichni, kdo mají lyžáky na nohách, tak na nich jezdí. Tedy kromě mentálního kouče, toho totiž v týmu nemají. 

Alpské lyžováni je podle Banka specifický sport, na který nejsou sportovní psychologové úplně připraveni, neuvědomují si, že jde o zdraví. A v tomto duchu je lyžování extrémně rozdílné od ostatních sportů.

„Máme maminku, to je takový motivátor, co se Ester týče,“ říká s tím, že je nedílnou součástí týmu. A v tak finančně náročném sportu, jakým je alpské lyžování, je právě role rodičů klíčová.

Práci s Ester Ledeckou si pochvaluje, i když přiznává, že to jednoduché není. „Rodina to hodně ovlivňuje, ale beru to jako fakt. Musíme vždy najít společnou řeč,“ uzavírá.

Zuzana Burešová, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme