Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Kontaová 6:3, 6:4Šťastná třináctka! Plíšková po suverénním výkonu ovládla turnaj v Římě. Titul slaví i Nadal

Praha
Aktualizováno

Parádní úspěch! Karolína Plíšková triumfem na turnaji v Římě potvrdila, že zdaleka není hráčkou jen pro rychlé povrchy. Ve finále porazila britskou tenistku Johannu Kontaovou 6:3 a 6:4 a připsala si svůj třináctý, v letošní sezoně druhý titul. Plíšková se v pondělním vydání žebříčku posune na druhé místo světa. Triumf slaví i Rafael Nadal, který porazil Novaka Djokoviče 6:0, 4:6, 6:1.

Sestřih finálového utkání v Římě: Karolína Plíšková - Johanna Kontaová

 
Článek
Fotogalerie

Karolína Plíšková zvládla vstup do utkání výborně, když vzala hned úvodní podání své soupeřky a šla do vedení 3:0. Česká tenistka se mohla opřít především o výborné první podání a return, díky kterému se jí dařilo udržovat Britku pod tlakem.

Za stavu 5:2 si lounská rodačka vypracovala dva setboly, které však ještě využít nedokázala. Důležitý moment přišel hned v následují hře, kdy české tenistce poprvé v zápase přestal vycházet servis a Kontaová se dostala k prvnímu brejkbolu.

Výborně rozehranou výměnu však Britka zakončila úderem jen do pásky a Plíšková již šanci nepustila.

Foto: Stringer, Reuters

Karolína Plíšková ovládla turnaj v Římě

První set vyhrála světová sedmička za 37 minut 6:3 a šla do vedení 1:0. Plíšková se mohla v prvním setu pochlubit výbornou 86 procentní úspěšností prvního podání, z kterého získala 75 procent bodů.

Plíšková ovládla i druhý set

Hned v úvodním gamu druhého setu měla Plíšková brejkovou šanci, Kontaová však nebezpečí zažehnala.

Foto: Stringer, Reuters

Johanna Kontaová na českou soupeřku nestačila

Česká dvojka však působila na kurtu lepším dojmem, méně chybovala a i když se již nemohla opřít o první servis tak, jako v prvním setu, svá podání si vyhrála bez větších problémů.

Za stavu 3:3 poprvé ve druhém setu prolomila své soupeřce servis a směřovala k vítězství. I přes drobné problémy při svém podání již Plíšková komplikace nedopustila, sadu vyhrála 6:4 a mohla tak slavit svůj třináctý titul v kariéře.

"Byl to skvělý týden, prošla jsem si pár těžkými zápasy a jsem nadšená, že jsem to mohla dneska takhle krásně dokončit," řekla Plíšková při slavnostním ceremoniálu. "Hrála jsem tady první finále a doufám, že nebylo poslední."

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Karolína Plíšková ovládla turnaj v Římě

Antukový král je zpět

Španělský tenista Rafael Nadal uštědřil v Římě Novaku Djokovičovi poprvé v historii vzájemných duelů kanára a nakonec antukový turnaj v italské metropoli podeváté v kariéře ovládl. Srbského rivala a prvního hráče světového žebříčku porazil 6:0, 4:6, 6:1 a druhou finálovou účast sezony proměnil v první titul.

Nadal získal týden před startem grandslamového Roland Garros 34. trofej z akce kategorie Masters. O jednu tak opět odskočil Djokovičovi, který minulý týden triumfem v Madridu jeho rekord vyrovnal.

"Ještě pořád si vzpomínám na první zdejší titul v roce 2005. To, že tu mohu i po tolika letech zase stát s pohárem, pro mne znamená opravdu hodně," řekl Nadal, jenž svou sbírku rozšířil na 81 titulů.

Sestřih finálového utkání turnaje v Římě: Nadal - Djokovič

Djokovič zahájil zápas kanárem naposledy před třemi lety. Shodou okolností se mu to přihodilo rovněž v Římě, tehdy ale duel třetího kola s Thomazem Belluccim nakonec vyhrál. V 54. vzájemném duelu série s Nadalem byl k vidění kanár poprvé ve 142. setu, který spolu oba velcí rivalové odehráli.

V prvním setu Nadal na dvorci naprosto dominoval a při svém servisu ztratil jen tři fiftýny. Ve druhé sadě se Djokovič propracoval k brejkbolům a svou druhou šanci v zápase v desáté hře proměnil. V rozhodujícím třetím setu už mu dvaatřicetiletý rodák z Mallorky žádnou příležitost nenabídl a po necelých dvou a půl hodinách slavil triumf.

"Jsem vážně rád, že jsem to dokázal dostat do tří setů vzhledem k tomu, že v prvním mě z kurtu úplně vypráskal. Třetí se ale bohužel od prvního moc nelišil," uznal Djokovič. "Trochu mi dneska došla šťáva. Jako by mi vždycky chybělo půl kroku, zvlášť na bekhendu," dodal.

Foto: Stringer, Reuters

Djokovič na Nadala nestačil

Turnaj mužů a žen v Římě (antuka):
Muži (dotace 5 791 280 eur):
Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:0, 4:6, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Cabal, Farah (3-Kol.) - Klaasen, Venus (6-JAR/N. Zél.) 6:1, 6:3.
Ženy (dotace 3 452 538 dolarů):
Dvouhra - finále:
Karolína Plíšková (4-ČR) - Kontaová (Brit.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Azarenková, Bartyová (Běl./Austr.) - Grönefeldová, Schuursová (8-Něm./Niz.) 4:6, 6:0, 10:3.
Turnaj mužů v Ženevě (antuka, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Londero (Arg.) - M. Zverev (Něm.) 6:4, 6:4
Gulbis (Lot.) - Nišioka (Jap.) 6:2, 7:6 (9:7)
Turnaj žen ve Štrasburku (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Sabalenková (2-Běl.) - Ču Lin (Čína) 6:0, 6:1
Wang Čchiang (3-Čína) - Bradyová (USA) 6:4, 6:3
Čeng Saj-saj (7-Čína) - Tanová (Fr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)
Petersonová (Švéd.) - Linetteová (Pol.) 6:7 (0:7), 6:1, 6:3
Ferrová (Fr.) - Kumkchumová (Thaj.) 6:3, 6:1

Reklama

Související témata: