Hlavní obsah

Volby v Rakousku by mohly být v září, navrhuje prezident

Aktualizováno

Předčasné volby by v Rakousku mohly proběhnout počátkem září. Po setkání s lidoveckým kancléřem Sebastianem Kurzem to v neděli uvedl rakouský prezident Alexander van der Bellen. Koalice lidovců a Rakouské strany svobodných (FPÖ) se rozpadla v sobotu po rezignaci vicekancléře a nyní již bývalého šéfa FPÖ Heinze-Christiana Stracheho. Ten skončil po zveřejnění videa, na němž jednal s údajnou neteří ruského oligarchy o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (vpravo) s prezidentem Alexanderem Van der Bellenem

Článek

Podle Van der Bellena je důležité, aby voliči dostali šanci na nový start, který by obnovil jejich důvěru ve vládu, a to tak rychle, jako to jen pravidla stanovená v ústavě umožní. Kurz chce pokračovat v práci ve vládě až do předčasných voleb a v příštích dnech bude jednat s designovaným šéfem FPÖ Norbertem Hoferem a předsedy ostatních stran.

Agentura APA připomíná, že i po schůzce prezidenta s kancléřem ale není jasné, zda ve vládě zůstanou ministři za FPÖ, ani kdo ve funkci vicekancléře nahradí Stracheho.

Během jednání zachyceného na tajně pořízené videonahrávce se hovořilo o tom, že žena vydávající se za neteř ruského oligarchy by mohla koupit podíl v bulvárním listu Kronen Zeitung, nejčtenějším rakouském deníku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho protiimigrační stranu.

Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky ve stavebnictví. Schůzka se konala na španělském ostrově Ibiza předloni v červenci, několik měsíců před parlamentními volbami v Rakousku. Po nich FPÖ vstoupila do vládní koalice s lidovci Sebastiana Kurze.

Kancléř řekl, že je třeba prošetřit všechna podezření, která se po zveřejnění videa z Ibizy objevila, a to včetně případné trestněprávní odpovědnosti. Kurz se chce také dozvědět, kdo si nahrávku nechal pořídit.

V médiích se mluví o tom, že tuto léčku na Stracheho nastražil německý komik Jan Böhmermann, který je v Německu podobnými kousky proslulý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám