Češi rozdrtili neškodné Rakušany 8:0. Dvěma góly se blýskl Řepík, Francouz udržel další čisté konto

Čeští hokejisté jednoznačně porazili Rakušany 8:0 a v šestém zápase skupiny B mistrovství světa na Slovensku si připsali páté vítězství. Dva góly vstřelil Michal Řepík, premiérovou branku na šampionátu si připsal i Radek Faksa. Poslední zápas ve skupině čeká Čechy v úterý proti Švýcarům.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Bratislava (Aktualizováno: 18:25 19. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost českých hokejistů po vstřeleném gólu

Radost českých hokejistů po vstřeleném gólu | Zdroj: Reuters

Rakušané nastoupili do zápasu bez svých největších hvězd Michaela Raffla a Petera Schneidera, kteří dostali volno před pondělním klíčovým utkáním s Itálií. Češi nastoupili v bráně s Pavlem Francouzem, sedmi obránci a třinácti útočníky. Jen v civilu zápas sledovali bek Michael Moravčík a útočník Filip Chytil.

ONLINE: Rakousko - Česko

Číst článek

Úvod zápasu přinesl vyrovnanou hru obou týmů bez vážnějších akcí. Český tým ale postupně začal získávat převahu. První šanci si připsal ve čtvrté minutě Jan Rutta, brankář Lukas Herzog s ní ale neměl větší problém.

V páté minutě pak nebezpečně vystřelil Radko Gudas, jehož ránu tečoval Dominik Kubalík, trefil ale jen rakouského brankáře. První gól českého týmu vstřelil v čase 6:30 Radek Faksa, který z velkého úhlu prostřelil Herzoga.

Při vyloučení Jana Koláře ujel obráncům Rakouska Tomáš Zohorna, překonat rakouského brankáře se mu ale nepodařilo. Krátce po skončení druhého českého trestu, když se z trestné lavice vrátil Dominik Simon, ujel Dominik Kubalík, natlačil se přes rakouského obránce a zasunul puk mezi Herzogovy betony.

Český tým byl ale nadále nedisciplinovaný a před koncem první třetiny dostali trest i Jan Kovář a Filip Hronek. Český tým si tak musel 85 vteřin bránit přesilové hře 5 na 3. Rakouští hokejisté ale ani jednu z přesilových her nevyužili.

Do druhé třetiny vstoupili Češi velmi dobře, už po 41 vteřinách hry poslal Jakub Voráček z rohu nádherný pas před branku Dominiku Simonovi, který už měl poměrně jednoduchou práci. Bezzubým Rakušanům nepomohly ani další přesilovky, kterými sudí pořádně rozezlili české fanoušky, hráče i trenéra Miloše Říhu.

Nejprve si šel na dvě minuty sednout za údajné hákování Rutta, o chvíli později za velmi přísně ohodnocené sekání Filip Hronek. Více šancí však měli paradoxně Češi, kteří Rakušanům i v oslabení neustále ujížděli. Simon ve 24., ani Kovář v 25. minutě však své šance neproměnili.

V polovině zápasu ale začali sudí vylučovat i Rakušany, které dokonce poslali také na 85 vteřin do tří, čehož čeští hokejisté dosyta využili. Nejprve se v čase 30:14 prosadil po pohotové nahrávce Faksy Michal Řepík, o 41 vteřin doklepl tvrdou ránu Milana Gulaše správně postavený Michael Frolík a zvýšil už na 5:0.

„Jednu chvíli jsme hráli pořád oslabení a jednu chvíli zase pořád přesilovku. Bylo to nepříjemné, ale ty fauly asi byly. Neházel bych to nějakým způsobem na rozhodčí, ale je určitě fajn, že jsme se na jejich přesilovku připravovali. Oslabení jsme sehráli výborně, byly tam zblokované střely v předbrankovém prostoru,“ řekl po zápase Radiožurnálu Francouz.

Permanentní český tlak, který jen občas přerušovaly rakouské pokusy o ohrožení Francouze, trval až do druhé pauzy, avšak bez dalších vstřelených gólů. Góly však začaly ve velkém padat ve třetí třetině.

Po necelých dvou a půl minutách závěrečné části ujel Řepík, který dostal vynikající nahrávku od Kubalíka, zachoval chladnou hlavu a pověsil puk přesně do levého horního rohu rakouské branky.

Ve 45. minutě už to ale bylo vedení osmigólové. Nejprve posunul Voráček puk na vrchol pravého kruhu obránci Janu Kolářovi, který měl prostor a čas zamířit, a nedal Hercogovi šanci. Prosadil se také Jakub Vrána, dostal puk těsně před modrou čárou, najel si na levý kruh a našel místo v brankářově výstroji.

Gólové hody českého týmu už ale do konce zápasu nepokračovaly a reprezentace spíš už jen výsledek udržovala a zápas dohrávala. A to navzdory fanouškům, kteří si žádali další góly a dokonce i „desítku“ do rakouské branky.

ČR - Rakousko 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 7. Faksa (Kolář, Gudas), 15. D. Kubalík (Gudas), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 31. Řepík (Faksa, D. Kubalík), 31. Frolík (Gulaš, Hronek), 43. Řepík (D. Kubalík, Kolář), 45. Kolář (J. Voráček, Frolík), 46. J. Vrána (Jaškin, Faksa). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Sidorenko (Běl.) - Jensen (Dán.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 8:5. Využití: 2:0. Diváci: 9072.

jgr, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme