Kirche am Hohenzollernplatz, Berlín, Německo

Kirche am Hohenzollernplatz, Berlín, Německo Zdroj: Thibaud Poirier/Behance

Saint Mary’s Cathedral, Tokio, Japansko
Notre dame du Chêne, Viroflay, Francie
Saint Anselm’s Meguro, Tokio, Japansko
Saint Joseph, Le Havre, Francie
Kapelle, Berlín, Německo
15
Fotogalerie

Posvátná krása: Podívejte se na třináct nejúžasnějších moderních kostelů na světě

Francouzský fotograf Thibaud Poirier sjezdil Německo, Francii, Nizozemsko, Dánsko a Japonsko, aby ve svém nejnovějším projektu zachytil nejkrásnější moderní kostely, jež vznikly v posledním půl století. Výsledkem jsou dechberoucí snímky katedrál i menších kostelů. Návštěvníka i obdivovatele fotografií překvapují rozličností moderních architektonických forem. Všechny svatostánky spojuje účel, za kterými byly vystavěny, a to je pocit, že člověka něco přesahuje.

Zvolená stylizace fotografií nám umožňuje srovnávat neodmyslitelné vybavení svatostánků. To se navzdory změnám architektonických stylů s uplývajícími staletími nemění. V centru většiny snímků nalezneme kazatelnu a oltář. Po stranách v širokoúhlé perspektivě rostou řady lavic. V katolických kostelích se uprostřed nachází kříž.

Thibaud Poirier chtěl podle svých slov především zachytit, jak se církev dokáže přizpůsobovat době a že stejně jako tomu bylo v období gotiky či baroka přispívá světovému kulturnímu dědictví skvostnými stavbami.