Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Zápas plný vyloučení proměnili Češi v exhibici. Proti Rakousku se blýskl Kolář, Francouz má další nulu

Národní tým deklasoval v předposledním utkání základní skupiny mistrovství světa Rakousko 8:0 a uchoval si naději na konečné druhé místo tabulky skupiny B. Duel poznamenala řada nedovolených zákroků na obou stranách, Pavel Francouz ale na rozdíl od Lukase Herzoga obstál a připsal si druhé čisté konto v řadě.

Brankář Pavel Francouz čelí šanci Rakušanů
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Česká reprezentace si připsala další výhru do tabulky a s 15 body živí naději na to, aby zůstala na blížící se čtvrtfinále v Bratislavě. K setrvání ve slovenském hlavním městě potřebuje skončit do druhého místa. Proti outsiderovi si svěřenci Miloše Říhy vypracovali pohodlné vedení a od vysokého vítězství je nezastavily ani časté fauly a následná hra v početních nevýhodách.

Právě přesilovky představovaly hlavní rozdíl mezi oběma soupeři. Zatímco Češi se stoprocentně ubránili po šesti zbytečných faulech v první polovině utkání, Řepík s Frolíkem navýšili vedení už na 5:0 v rozmezí 41 sekund a definitivně zlomili odpor Rakouska.

"S Vorasem (Voráčkem) už máme něco odehraného a už patříme k těm starším. Myslím si, že je dobře, že nás trenér takhle využívá (na oslabení i přesilovky), jsme za to rádi. Tu zodpovědnost se snažíme využít na ledě a jít příkladem pro ty mladší," řekl Frolík k velkému vytížení.

Michal Řepík si nakonec připsal dva góly, když napotřetí už v sólovém úniku překonal Herzoga, který v předchozím průběhu vychytal Tomáše Zohornu a Dominika Simona. Tři body v utkání zaznamenali Radek Faksa (1+2), který otevřel skóre už v sedmé minutě, a také Dominik Kubalík (1+2) a obránce Jan Kolář.

Právě český bek zaznamenal stý start v reprezentačním dresu, který oslavil dvěma gólovými přihrávkami a trefou na 7:0. Kolář se činil i v obraně, kde dopomohl Francouzovi k další nule. Český gólman dostal znovu přednost před Patrikem Bartošákem a po 16 úspěšných zákrocích oslavil druhou nulu za sebou.

"Zápas jsem si užil díky výhře, atmosféra byla parádní. Když je možnost, tak si sjedu do šance," uvedl Kolář ke gólové ráně. "Musí se sejít zdraví, trochu štěstí, musí se pořád chtít a makat. A když vás pak trenéři vybírají, tak neříkat ne," dodal Kolář k jubilejnímu zápasu.

Rakušané čekají po další prohře na první bod na turnaji a na závěr je čeká záchranářský duel s Itálií. Česká reprezentace narazí v posledním utkání skupinové fáze na Švýcarsko v úterý od 12:15, přímý přenos sledujte na ČT sport a na webu ctsport.cz.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina B (Bratislava):

ČR - Rakousko 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 7. Faksa (Kolář, Gudas), 15. D. Kubalík (Gudas), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 31. Řepík (Faksa, D. Kubalík), 31. Frolík (Gulaš, Hronek), 43. Řepík (D. Kubalík, Kolář), 45. Kolář (J. Voráček, Frolík), 46. J. Vrána (Jaškin, Faksa). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Sidorenko (Běl.) - Jensen (Dán.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 8:5. Využití: 2:0. Diváci: 9072.

ČR: Francouz - Hronek, D. Musil, Rutta, D. Sklenička, Gudas, Kolář, Zámorský - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Rakousko: Herzog - Schlacher, Pallestrang, Schumnig, Unterweger, Peter, Strong - Haudum, Herburger, T. Raffl - Zwerger, Rauchenwald, Hofer - Ganahl, Hundertpfund, Baumgartner - Obrist, Cijan. Trenéři: Roger Bader, Alexander Mellitzer, Markus Peintner.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články