Srbsko dokončilo posledný úsek dôležitej diaľnice do Grécka

Srbsko dokončilo posledný úsek dôležitého európskeho tranzitného ťahu. Prezident Aleksandar Vučič v sobotu večer odovzdal do užívania 26 kilometrov dlhý úsek cez ťažký hornatý terén v regióne Grdelica, zhruba 300 kilometrov južne od Belehradu.

19.05.2019 18:52
debata (8)

Pôvodná cesta, známa aj ako Autoput, bola veľmi frekventovaná, využívali ju turisti aj pracujúci ľudia. Celé desaťročia bola obávaným „lievikom“ medzi západnou a východnou Európou. Cestujúci teraz môžu využívať novú diaľnicu, po ktorej sa pohodlne dostanú až do Grécka.

Nový úsek európskeho ťahu E-70/E75 nahradí cestu plnú zákrut, na ktorej najmä počas dovolenkových období dochádzalo k dlhým stojacim kolónam. Podľa srbskej ministerky infraštruktúry Zorany Mihajlovičovej týmto regiónom vlani prešlo 58 miliónov vozidiel, v tomto roku sa ich očakáva o dva milióny viac.

Výstavba posledných 26 kilometrov dôležitého úseku stála zhruba 450 miliónov eur a jej ukončenie sa omeškalo pre rozsiahly zosun pôdy v minulom roku. Grécko zmodernizuje 60-kilometrový úsek, ktorý vedie od hranice so Severným Macedónskom do Solúnu a v súčasnosti je v zlom technickom stave.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #diaľnice #Srbsko