Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší diel hviezdnych vojen pre Nadala. Djokoviča zdolal prvýkrát aj s kanárom

Španielsky tenista Rafael Nadal uštedril v Ríme Novakovi Djokovičovi prvýkrát v histórii vzájomných duelov kanára a nakoniec antukový turnaj v talianskej metropole po deviaty raz v kariére ovládol.

19.05.2019 19:18
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal s trofejou z Ríma.
debata

Srbského rivala a prvého hráča svetového rebríčka zdolal 6:0, 4:6, 6:1 a druhú finálovú účasť sezóny premenil na prvý titul.

Nadal získal týždeň pred štartom grandslamového Roland Garros 34. trofej z turnaja kategórie Masters. O jeden tak opäť odskočil Djokovičovi, ktorý minulý týždeň triumfom v Madride jeho rekord vyrovnal.

Čoskoro 33-ročnému Nadalovi (6. júna, pozn.) vyšla odplata za prehru z finále tohtoročného Australian Open, v ktorom uspel Djokovič bez straty setu. Rodák zo srbskej metropoly Belehrad Djokovič si nedal predčasný darček k blížiacim sa 32. narodeninám, ktoré bude oslavovať v stredu 22. mája.

Na rímskej antuke sa Španiel tešil z rekordného deviateho celkového víťazstva, v talianskom hlavnom meste je druhý najúspešnejší Djokovič so štyrmi titulmi.

Nadal mal úspešnejší vstup do stretnutia, keď využil v úvodnom geme zápasu druhý ponúknutý brejkbal a ujal sa vedenia 1:0. Španiel čistou hrou pri svojom servise brejk potvrdil a zvýšil na 2:0. Djokovič sa naďalej nevedel dostať do tempa. Robil množstvo zbytočných chýb a aj v treťom geme znovu stratil svoj servis.

Nadal bol aj v ďalšom priebehu agresívnejším z dvojice, nedovoľoval Novakovi hrať jeho hru a aj nasledujúce dve hry získal vo svoj prospech. Za stavu 5:0 vo svoj prospech išiel Španiel podávať na víťazstvo v prvom dejstve. Premenil hneď prvý setbal a uštedril tak svojmu súperovi nepopulárneho „kanára“. Ešte nikdy predtým sa v ich vzájomných dueloch neskončil žiadny set výsledkom 6:0.

Úvodnú hru druhého setu získal vo svoj prospech Djokovič a tešil sa zo zisku prvého gemu v celom stretnutí. Srb zlepšil svoj herný prejav a pri svojom podaní začal predvádzať oveľa lepší výkon ako v prvom sete. Vo štvrtom geme sa Djokovič dostal pri súperovom podaní k prvému brejkbalu, Nadal však v správny moment opäť zabral a vyrovnal na 2:2. Sebavedomie srbskému tenistovi aj naďalej stúpalo a po čistej hre sa ujal vedenia 3:2.

Siedmy tzv. „Tildenov“ gem ponúkol divákom veľkú drámu. Nadal viedol už 40:0, Djokovič však šnúrou piatich víťazných fiftínov za sebou odvrátil hrozbu ďalšej straty podania. Za stavu 5:4 vo svoj prospech prelomil Srb prvýkrát v zápase súperov servis a vyrovnal stav setov na 1:1.

Niekoľko zbytočných chýb bolo príčinou neúspešného Djokovičovho vstupu do rozhodujúceho setu. Hneď v úvodnom geme stratil svoj servis a Nadal následne po potvrdení brejku viedol 2:0. Aj v treťom geme sa Španiel dostal k brejkbalu, nepremenil ho a dovolil súperovi znížiť na 1:2. V týchto momentoch mal opätovne navrch Nadal, predvádzal presnejšie údery a dokázal zvýšiť svoj náskok na 4:1. Za stavu 5:1 premenil španielsky tenista na príjme prvý mečbal a tešil sa z celkového triumfu.

Turnaj ATP v Ríme

Dvojhra mužov- finále:
Rafael Nadal (Šp.-2) – Novak Djokovič (Srb.-1) 6:0, 4:6, 6:1

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič