Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vegani a vegetariáni se odmítají vzdát klobás a burgerů. Sepisují petici

„Proč to nyní měnit?“ Vegetariáni nesouhlasí s návrhem Evropské unie na změnu názvů jejich potravin
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: tva - 
19. května 2019
21:30

Vegetariáni a vegani se bouří proti návrhu na zákaz používání slov, jako je „burger“ nebo „klobása“ v popisech pro ně určených jídel, který projednává evropský parlament. Sepsali kvůli tomu i petici, kampaň řídí organizace ProVeg International.

V dubnu 2019 hlasoval zemědělský výbor Evropského parlamentu pro návrh z toho důvodu, že takové názvy mohou být pro spotřebitele zavádějící. Pokud by návrh Evropské unie prošel, musely by výrobci pro všechny vegetariánské a veganské burgery a klobásy vymyslet jiné označení.

ProVeg International považuje navrhovaný zákaz za „zbytečný“ a „iracionální“. Stejnou rétoriku tak proto volí ve své kampani. Mluvčí společnosti Philip Mansbridge uvedl: „Neexistuje žádný důkaz o tom, že spotřebitelé jsou současnými označeními produktů mateni nebo že jsou pro ně zavádějící. Naznačovat, že lidé nerozumějí významu označení „vegetariánský burger“, je urážkou jejich inteligence.

Užívání označení jako „burger“, „klobása“ nebo „mléko“ v rostlinných produktech má podle něj svůj smysl. Plní důležitou roli při komunikaci výrobce se spotřebitelem, který má právě o rostlinné produkty zájem – zejména co se týče struktury a chuti výrobku. „Bylo to tak po několik desetiletí. Proč to nyní měnit?“ ptá se Mansbridge.

Petiční archy hodlá organizace doručit Evropskému parlamentu před samotným hlasováním. Petice je dostupná také online.

blooroses ( 20. května 2019 00:25 )

Já jim fandim, oni se za své postavili a chtějí si to uhájit. To nejen my ale i spousta dalších se před debilní EU podělali a nechají si kálet na hlavu. EU je blbinec a tak ti EU blbci si myslej, že ostatní jsou debilnější než oni a budou je zažité názvy mást a honěj si triko tím, že je chráněj, přitom ve skutečnosti z lidí dělaj nesvéprávné idioty.
Jestli se to těm kytkožroutům povede, doufám že to vyprovokuje i ostatní k požadavku navrácení zažitých původních názvů všude kde byly zakázány.

PPP150W ( 19. května 2019 23:00 )

Aha, tak pomazánkový máslo nesmí používat slovo máslo, ale burger bez masa má být burger dál, jo? To jsem zvědavej, zda jim to projde.

Zobrazit celou diskusi