Hlavní obsah

Dopady kauzy Huawei na Evropu. Akcie výrobců čipů klesají

Akcie evropských výrobců čipů Infineon Technologies, AMS a STMicroelectronics v pondělí výrazně oslabily kvůli obavám z přerušení dodávek pro čínskou firmu Huawei Technologies. Ta nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Akcie se dostaly pod tlak po zprávě listu Nikkei Asian Review, že německá společnost Infineon již dodávky pro Huawei pozastavila. List navíc uvedl, že francouzská firma STMicroelectronics bude tento týden jednat o tom, zda má v dodávkách pro Huawei pokračovat.

Ministerstvo obchodu USA firmu Huawei minulý týden zařadilo na černou listinu, takže americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty. List Nikkei Asian Review s odkazem na vyjádření právníků uvedl, že toto omezení se vztahuje také na zahraniční podniky, které ve svých produktech využívají určité množství amerických technologií.

Kauza bude mít negativní dopad

„Infineon se rozhodl zaujmout opatrnější přístup a pozastavil dodávky. Tento týden však budou o situaci jednat a posuzovat ji,“ uvedl jeden ze zdrojů listu. Zatím však není jasné, zda Infinenon po vyjasnění právních otázek dodávky obnoví.

Infineon a STMicroelectronics jsou největšími výrobci čipů v Evropě. Firmy se zatím ke zprávě listu Nikkei Asian Review nevyjádřily. Kolem poledne ztrácely akcie Infineonu téměř pět procent a akcie STMicroelectronics dokonce kolem sedmi procent.

Analytik Janardan Menon ze společnosti Liberum upozornil, že kauza kolem Huawei bude mít na tyto firmy negativní vliv i v případě, že se na ně americké restrikce nebudou vztahovat. „Lze očekávat, že podíl Huawei na jejich obchodech v příštích měsících docela výrazně klesne, pokud vláda USA nezmění svůj postoj,“ dodal.

Od Huawei dalo již v pondělí pryč ruce hned několik velkých technologických gigantů. Google například oznámil, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Spolupracovat nebudou ani další podniky

Mezi společnostmi, které jakoukoliv další spolupráci odmítají, jsou také podniky Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a wi-fi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám