Hlavní obsah

Babišův fond pro banky je jak odněkud z východu, zkritizoval Hamáček

Novinky, zpe, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD nevzdává boj za zavedení bankovní daně. Premiér Andrej Babiš (ANO) ji odmítá a chce místo toho založit Národní rozvojový fond, do kterého by měly velké české banky přispívat. Podle předsedy vlády by to mohlo vynést až šest miliard. Šéf sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček ale prohlásil, že návrh premiéra je jako odněkud z východu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček.

Článek

„O bankovní dani budeme dále jednat. Pan premiér evidentně odmítl naši bankovní daň a zavádí vlastní. Budeme se bavit o tom, co je lepší řešení. Stojíme si za tím, že ta naše verze je lepší, je to prostě daňový zákon,“ prohlásil při příchodu na jednání vlády Hamáček.

„Nějaký dobrovolný fond, do kterého bude pan premiér vybírat nějaké poplatky, tak to mi přijde podivné a spíš je to něco, co se dělá na východ od nás. Jsme západoevropská země a měli bychom mít daňový systém postavený na zákonech, nikoliv na dobrovolnosti,“ zkritizoval Babišův nápad založit Národní rozvojový fond.

Babiš v pondělí oznámil, že se s bankami v pondělí domluvil na založení pracovní skupiny, která bude ladit detaily návrhu. „Počáteční vklad největších čtyř bank by měl být šest miliard,“ prohlásil Babiš.

Mezi čtyři největší banky podle bilanční sumy dlouhodobě patří ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank.

Česká bankovní asociace (ČBA) v pondělí uvedla, že návrh na vytvoření fondu vítá. „Naší snahou bude, aby fond vznikl co nejdříve. Jeho fungování bude záležet jednak na objemu prostředků, které do něj vloží banky a další přispěvatelé, ale také i na kvalitě projektů, které bude předkládat vláda,“ stojí ve stanovisku.

Předseda vlády považuje fond za lepší alternativu k sektorové dani, kterou chce na banky uvalit koaliční ČSSD. „Sektorová daň ohrožuje stabilitu finančního sektoru,“ uvedl premiér.

Babiš dodal, že Maďarsko od sekotorové daně v duchu návrhu ČSSD kvůli negativním dopadům postupně muselo ustoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám