Víno umí zničit bakterie, které působí plak i angínu

Vědci si už v osmdesátých letech všimli toho, že má víno antibakteriální účinky. Dříve se soudilo, že tyto mikroorganismy potlačuje směs kyselin a alkoholu. Ale antibakteriálně působí především polyfenoly a další biologicky aktivní látky bohatě zastoupené v červeném i bílém víně. Podle nejnovějších výzkumů účinně potlačují streptokoky včetně těch, které působí plak a zubní kaz či záněty krku a angínu.

Studie publikovaná v odborném magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry uvádí, že víno zničí 99,9 procenta zubních bakterií a zárodků, které vyvolávají angínu a bolest v krku.

Lék, který chutná

Dát si tak zdravotní deci vína může mít blahodárný vliv na dezinfekci úst a krku. A pomoci dokonce na počátku infekce.

„Výsledky našeho výzkumu naznačují, že víno může být účinným antimikrobiálním prostředkem proti testovaným patogenním ústním streptokokům a může být účinnou prevencí infekcí úst a horních cest dýchacích a krku,“ tvrdí autoři.

Vyšší obsah polyfenolů, které také prospívají srdci a cévám a chrání před rakovinou, mají vína červená. Ačkoli se jich lidé často bojí, protože barví sklovinu, vědci prokázali, že více tmavnutí zubů souvisí s konzumací vína bílého.

Hlavně s mírou!

Každopádně se stále hovoří o konzumaci střídmé – v množství jeden až dva decilitry denně. Větší množství dodává tělu nadbytek toxického etanolu. Navíc nadměrná konzumace vína příliš snižuje pH v ústech, kyseliny narušují sklovinu. A třebaže je víno dezinfekce, na chvíli sice bakterie zničí, ale při nadměrném působení kyselé pH oslabí sklovinu.

Po skončení konzumace vína se bakterie vracejí a mohou napadnout zub s oslabenou sklovinou. Samy bakterie totiž produkují kyseliny narušující povrch zubu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat