Sex chceme častěji, ale máme ho stále méně

23.05.2021 | Sex a vztahy

V dnešní době lidé souloží méně často než před třiceti roky. Není se pak čemu divit, že přibývá těch, kteří by si přáli mít sex častěji. Paradoxně nejvíce poklesá sexuální aktivita u zadaných osob, které mohou mít sex naopak nejčastěji, protože mají partnera „stále“ po ruce.

Britští sexuologové provedli srovnání výzkumů od roku 1991 až po dnešek a zjistili, že zadaní lidé souloží méně často než v roce 1991. Obecně méně souloží také lidé starší pětadvaceti let, kteří jsou na vrcholu produkčního věku. A výrazně přibylo také těch, kteří si na nedostatek sexu stěžují.

Špatná zpráva pro zadané?

Jenže místo vynaložení úsilí, aby ho měli více – zlepšením kvality erotiky ve vztahu či hledáním partnera – raději masturbují u porna. Právě snadná dostupnost porna a neustálý přístup k němu díky chytrým telefonům je podle některých odborníků vysvětlením, proč lidé souloží méně než před třiceti roky.

Z průzkumu vědců z Londýnské vysoké školy hygieny a tropické medicíny vyplývá, že muži do pětadvaceti let a nezadaní lidé jsou sexuálně nejaktivnější. To je trochu historický paradox. V minulosti to byly skupiny, které byly z pohlavního života vylučovány. Dnes je tomu naopak. Být v manželství či mít trvalý vztah znamená pokles v sexuální aktivitě. Svobodní jsou promiskuitní a dnešní společenské klima tomu přeje.

Žijeme příliš rychle

Mezi roky 1991 a 2012 klesl počet svobodných mužů, kteří nemají sex, o sedm procent. Dříve více než každý druhý nezadaný muž byl bez sexu. Dnes je jich kolem čtyřiceti procent.

Celkově vzato bez ohledu na status však mezi roky 2001 a 2012 vzrostl počet mužů bez sexu z šestadvaceti na devětadvacet procent. A u žen z třiadvaceti na devětadvacet procent. Lidé v trvalém vztahu mají méně sexu dnes než v roce 2001. Podobná data potvrzují také sexuologové z USA.

„Pokles je možné vysvětlit několika možnými faktory, ale jedním z nich může být rychlost moderního životního stylu. Zajímavé je, že těmi nejvíce postiženými jsou lidé ve středním věku,“ tvrdí profesorka Kaye Wellings z Londýna.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat