Premiér Babiš jedná v Lánech s prezidentem Zemanem, hovořit by mohli i o demisi ministra Staňka

20.05.2019 20:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil dnes v podvečer do lánského zámku na pravidelnou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Očekává se, že premiér bude s prezidentem mluvit i o demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). K dalším tématům by měly patřit návrh státního rozpočtu na příští rok a evropská politika.

Premiér Babiš jedná v Lánech s prezidentem Zemanem, hovořit by mohli i o demisi ministra Staňka
Foto: Printscreen z vysílání
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve vysílání Blesk.cz

Staněk předal ministerskému předsedovi rezignaci dnes, Babiš ji odeslal obvyklou cestou na Hrad. Ministr kultury by měl odejít z vlády koncem května. Kritika se na něho snesla poté, co odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Prezident se ke Staňkově demisi odmítl minulý týden vyjádřit, dokud se s ním v úterý 28. května nesejde.

Už tento čtvrtek by se měl Zeman sejít s vicepremiérem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Jméno možného Staňkova nástupce zatím není známo. Hamáček dnes uvedl, že záležitost chce ještě konzultovat v sociální demokracii. Věří, že ke konci května bude situace vyřešena.

Staněk rezignaci oznámil minulý týden po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry, která reagovala kriticky na odvolání Fajta a Soukupa. Staněk v rezignačním dopise pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani. Jeho odchod by znamenal sedmou změnu v Babišově vládě.

Babiš chce prezidenta informovat také o návrhu rozpočtu na rok 2020, který stejně jako letos předpokládá schodek 40 miliard korun. Návrh předpokládá zvýšení rodičovského příspěvku o 80 000 korun na celkových 300 000 Kč, růst důchodů v průměru o 900 korun a investic na 135 miliard korun z letošních 122,3 miliardy korun. Úřady by měly ušetřit deset procent na provozních výdajích, příjmy státu by měla posílit digitální a zvýšená spotřební daň nebo další vlna elektronické evidence tržeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…