Nečekané způsoby, jak střevní mikroflóra ovlivňuje váš život

Potíže s pamětí, nesoustředěnost, chronická únava nebo náchylnost k nemocem. Věřili byste tomu, že původcem těchto komplikací bývá nepoměr bakterií ve střevech? Jak je to možné a co se s tím dá dělat?

Bezproblémové zažívání, zajištění absorpce živin nebo obrana před záněty. Toto jsou hlavní „úkoly“, za jejichž plnění zodpovídají prospěšné mikroby ubytované v trávicím traktu. Jenže ouha! S největší pravděpodobností jich nemáte dostatek. A to samozřejmě vůbec není dobře.

Jednadvacáté století jako příčina problému?

„Lidé v dávné historii měli mnohem více bakteriálních kmenů než dnešní populace. Moderní životní styl se bohužel nese ve znamení stresu, tučných potravin i nadměrného užívání léků, což se neobejde bez následků. Vlivem těchto faktorů naše střeva často postrádají různorodost bakterií nebo trpí mikrobiální nerovnováhou,“ vysvětluje kanadská specialistka naturopatie Sara Celik. Jak poznat, zda to není i váš případ? Tyhle signály napoví!

Jste často nemocní? Nepodceňujte to

Pokud chytnete každý bacil, který kolem vás proletí, normální to rozhodně není. Kde vězí možná příčina slabé obranyschopnosti?

„Všem svým klientům zdůrazňuji, že fungování imunitního systému závisí minimálně ze 70 % na tom, jaké prostředí vládne v trávicím traktu. Náchylnost k nejrůznějším onemocněním může signalizovat jeho celkovou disbalanci,“ připouští jmenovaná expertka.

Špatné soustředění a výpadky paměti

Všechny poruchy kognitivních funkcí, a to včetně neschopnosti koncentrace i zapomnětlivosti, lze shrnout do jednoho pojmu – mozková mlha. Jak to souvisí s výše uvedeným problémem?

„Pokud se špatně soustředíte a máte potíže se zachováváním informací, viníkem může být narušená střevní mikroflóra. Je to proto, že střeva a mozek spojuje nerv vagus, který funguje jako jejich hlavní komunikační cesta. Problém z jedné strany se tedy snadno přesune na stranu druhou,“ uvádí Sara Celik.

Bolesti i kožní trable

Mikrobiální nerovnováha se podle zmíněné lékařky taktéž projevuje chronickými bolestmi, vyrážkami, ekzémy nebo neustálou únavou. Mezi další varovné signály patří i častá kvasinková infekce. Zní vám něco z toho povědomě? Pak byste se měli zaměřit na probiotika, která situaci pomohou napravit. Nic nezkazíte ani tím, když budete jíst více potravin bohatých na vlákninu. I tudy vede cesta!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat