Práce s notebookem neskutečně zatěžuje páteř

Nastala doba notebooková a tabletová. Jejich používání ovšem přispívá například k bolestem krční páteře. Abyste si při práci s nimi nezničili záda, je důležité se naučit správně sedět.

I když je možné jmenovat různé zdravotní problémy, které jsou s prací na počítač a především na notebooku spojovány, příčinou většiny těchto „počítačových chorob“ je dlouhodobé sezení, často téměř ve stejné poloze. Chybou je, že neměníme svou polohu a neděláme si krátké přestávky. Trávení dlouhého času v jedné strnulé pozici přetěžuje náš pohybový aparát.

„K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, můžeme pociťovat bolest, brnění a necitlivost horních končetin. Objevuje se často bolestivost celé páteře až po bederní páteř. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy,“ říká primářka rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela Tomanová.

Když je sezení věda

Při práci s notebooky je důležité využívat dynamické změny pozice a úlevové polohy, při kterých se svaly protáhnou a zrelaxují. Při sezení mějte široce rozkročené dolní končetiny, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů. Na židli seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země.

Také se snažte mít hlavu v menším předklonu a nedívat se na telefon či notebook dolů, ale co nejvíce před sebe. Pro zmírnění nerovnováhy je důležité provádět tzv. reparabilní cvičení, které páteř a pohybový systém postupně vrací do optima.

Cviky v kanceláři

Vyzkoušet můžete i rehabilitační cvičení, které můžete provádět nejen doma, ale i v zaměstnání s vybranými cviky, aby to nikdo nepoznal. Například můžete libovolné cviky provádět ve stoje i přímo na židli.

„Velmi relaxačně působí protažení zad s předklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar symbolu nekonečna, který se přenáší na celé tělo," dodává MUDr. Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat