Stromy ve městech rychleji rostou, ale také dříve umírají

Dendrologové z Massachusetts tvrdí, že stromy ve městech vyžadují mnohem větší péči než jejich vrstevníci z venkova. Když se dva stejně staří a geneticky příbuzní jedinci rozdělí, a jeden se vysadí do města, zatímco druhý na venkově, první z nich poroste až čtyřikrát rychleji. Jenže také dvakrát dříve umře. Zvýšená koncentrace oxidu uhličitého ve městech má totiž na jeho život ambivalentní účinek.

Na jednu stranu strom díky vyšší koncentraci uhlíku vázaného v plynu rychleji roste – má větší zdroj vstupního materiálu pro fotosyntézu. Ale na druhou stranu rychlejší růst a metabolismus plus vyšší sucho a znečištění ve městě způsobí rychlejší odumírání.

Více péče

Města jsou v popředí zájmu při zavádění politiky omezování klimatické změny právě zvýšením výsadby zeleně ve městech, aby došlo ke snížení teploty vzduchu a také koncentrace oxidů uhlíku.

„My jsme ale zjistili, že pouze vysazovat stromy nestačí, ve městech potřebují mnohem větší péči než na venkově, aby přežily, a hlavně aby žily dlouho a předčasně neodumíraly,“ tvrdí doktor Ian Smith z Boston University.

Rychle, ale krátce

Udržet si tak ve městě dlouhověký baldachýn z větví a listí není snadné. I když stromy ve městech rychleji rostou, čistá ztráta uhlíku a úmrtnost jsou ve městech vyšší než na venkově.

U stromů platí tedy stejně to, co u živočichů a člověka. Rychlejší život – rychlejší metabolismus – jsou vyváženy kratší délkou života.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat