Prezident podpísal zákon, ktorý má odľahčiť preťaženie cestnej siete

Objednávanie výkonov za vodnú dopravu vo verejnom záujme umožní novela zákona o cestnej doprave z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Cieľom právnej normy je odľahčiť preťaženú cestnú sieť, a tiež harmonizovať vnútroštátne právo s právom Európskej únie (EÚ) v oblasti vnútrozemskej prepravy nebezpečného tovaru.
Primárnym cieľom návrhu zákona je prebrať smernicu o vnútrozemskej preprave nebezpečného tovaru na účely prispôsobenia vedecko-technickému pokroku do slovenského právneho poriadku. Legislatívnou úpravou sa však súčasne majú zlepšiť možnosti poskytovania služieb verejnej osobnej lodnej dopravy aj prostredníctvom vodnej dopravy. Zámerom je podľa dôvodovej správy odľahčenie preťaženej cestnej siete. Touto zmenou zákona sa tak má umožniť objednávanie výkonov vo verejnom záujme za vodnú dopravu.
Zároveň sa spresnia niektoré ustanovenia podľa skúseností z aplikačnej praxe. Ide napríklad o ustanovenia o dopravnej obslužnosti územia. V rámci schváleného návrhu rezortu dopravy sa má tiež skrátiť počet rokov praxe bezpečnostného poradcu. Spresní sa aj ustanovenie, v ktorom sa prevádzkovateľovi dráhy umožňuje kontrolovať dodržiavanie predpisov týkajúcich sa prevádzkovania dráhy a prevádzkovania dopravy na dráhe dopravcov. Upraví sa tiež povinnosť objednávateľov dopravných služieb v celoštátnej, regionálnej alebo mestskej doprave zostavovať plán dopravnej obslužnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy