Loni založený nemovitostní fond ZDR Investments uskutečnil svou dosud největší transakci, která přispěla ke zhruba zdvojnásobení objemu majetku v jeho vlastnictví. Fond tento týden dokončil nákup kancelářské budovy Nordica Office v Ostravě od investorů, mezi které patří finanční skupina Raiffeisenbank a česko-slovenská společnost Proxy - Finance.

Budova se nachází v centru Ostravy a nabízí 12 tisíc metrů čtverečních ploch k pronájmu. Kanceláře jsou dlouhodobě pronajaté společnostem jako například správci nemovitostí Okin, cestovní kanceláři Invia, pojišťovně D.A.S. nebo náborové agentuře Grafton Recruitment. V současnosti dosahuje míra neobsazenosti desetileté budovy postavené švédskou stavební firmou Skanska tří procent.

Investice do nemovitostí
Hospodářské noviny sestavily žebříček nejvýkonnějších fondů v Česku, které investují do nemovitostí. Investovat do nich můžete i vy.

 

"Akvizicí Nordica Office jsme po necelém 1,5 roce fungování fondu ZDR Investments dosáhli důležitého milníku," řekl Zdeněk Prázdný, zakladatel a předseda správní rady ZDR. "Výše aktiv fondu překročila viditelně hranici jedné miliardy korun."

Doposud se fond věnoval hlavně investicím do maloobchodních a logistických nemovitostí v Česku a na Slovensku. Podle Prázdného se fond této strategie bude držet i nadále.

ZDR je od loňska zařazen do žebříčku Top realitní fondy HN, který sleduje výkonnost a další parametry nemovitostních fondů na českém trhu. V kategorii fondů kvalifikovaných investorů (FKI) určených osobám, které si mohou dovolit investovat alespoň jeden milion korun, dosáhl ZDR loni ročního čistého výnosu 7,87 procenta. Stal se tak šestým z deseti loni sledovaných FKI fondů. Na konci loňského roku dosahovala celková hodnota aktiv ZDR 557 milionů korun a poměr zadlužení vůči hodnotě majetku, takzvaný ukazatel LTV (z anglického loan-to-value), dosahoval 59 procent.

HN ve spolupráci s Institutem strategického investování při pražské VŠE (ISTI) připravili speciální webové stránky Investujme věnované problematice realitních fondů, developerských dluhopisů a dalších cenných papírů spojených s nemovitostmi.

Přehled realitních fondů v Česku